Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Деякі українці можуть отримувати одразу дві соцвиплати: хто і за яких умов

Попри повномасштабну війну Україна фінансово підтримує мешканців країни. Зокрема, деякі громадяни можуть отримувати два види соціальної грошової допомоги одночасно. 

Про це пише видання "Судово-юридична газета", посилаючись на Департамент соціальної політики Черкаської міської ради.

Так, йдеться про виплати на проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та допомогу по малозабезпеченості. Ці два види державної соціальної підтримки не є взаємопов'язаними, тому їх можна отримувати одночасно. Зокрема, право на соцдопомогу мають малозабезпечені родини, які постійно проживають в Україні, а також інші малозабезпечені сім’ї у випадках, передбачених законом.

У Департаменті пояснили, що малозабезпеченою вважається сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для цієї сім’ї. Головною умовою для її отримання є нижчий від прожиткового мінімуму середньомісячний сукупний дохід сім'ї (прожитковий мінімум визначається відповідно до закону "Про державний бюджет" на поточний рік залежно від складу родини).

Допомогу на проживання ВПО враховують до сукупного доходу родини у наступних випадках:

  • якщо у складі сім'ї є ВПО працездатного віку, яка не працює або не сплатила, чи за неї не сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування протягом періоду, за який враховуються доходи;
  • якщо у складі сім'ї є особа працездатного віку, яка повернулася з-за кордону, не перебуває на обліку як ВПО, не працює або не сплатила єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і яка звертається за призначенням державної соціальної допомоги не раніше ніж через 15 робочих днів повернення в Україну.

Тобто одночасно отримувати виплати на проживання ВПО і по малозабезпеченості можна, але якщо в складі сім'ї є працездатні непрацевлаштовані особи (ВПО) допомога на проживання буде враховуватися до сукупного доходу сім'ї, а отже й впливати на можливість отримувати соцвиплати з малозабезпеченості.

Нагадаємо, громадяни України, які проживають у зоні бойових дій, мають низьку пенсію та не отримують іншої грошової допомоги від міжнародних організацій, можуть отримати додаткові виплати. Йдеться про допомогу від Всесвітньої продовольчої програми Організації Об'єднаних Націй.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.09.2024 05:19