Фото: liubar.online

В Україні різко зростуть ціни на алкоголь: прогноз Мінекономіки

В Україні зростуть мінімальні ціни на алкоголь. Ставки акцизного податку на спиртне востаннє переглядали ще у 2017 році. 

Про це повідомляє Міністерство економіки. 

У відомстві переконують, що Кабінет міністрів підвищив мінімальні ціни на алкоголь для захисту споживачів від контрафактної і сурогатної продукції і зниження частки тіньової економіки.

"Відбулося і зростання інших складових ціни, тому сьогодні розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв", — йдеться в повідомленні.

Зокрема, роздрібні ціни збільшать:

  • на горілку і лікеро-горілчані вироби — на 14,0-19,41%;
  • на віскі, ром і джин — на 6,5-6,6%;
  • на коньяк (бренді) — на 12,3-29,1%;
  • вина з додаванням спирту, ігристі — на 7,1-13,3%.

Нагадаємо, в Україні розпочалася дефляція. У липні 2023 року вперше із серпня 2021 року зафіксували зниження цін. Зазначається, що споживчі ціни в Україні знизилися на 0,6% після зростання на 0,8% у червні, 0,5% у травні та 0,2% у квітні. Базова інфляція в липні порівняно з червнем не змінилася, а з початку року вона склала 3,2%.

На початку серпня інвестиційний банкір Сергій Фурса повідомив, що найближчим часом відбудеться підвищення вартості продуктів та інших товарів. Причина — зростання цін на пальне. Проте він зазначив, що зараз немає жодних передумов, щоб долар зріс до кінця року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.08.2023 06:24