Фото: liubar.online

В Україні з 1 жовтня відновлюють штрафи за серйозне порушення: про що йдеться

Від 1 жовтня поточного року для підприємців повертаються штрафи за відсутність касового апарату. 

Про це повідомив очільник фінансового комітету Ради Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу") в ефірі "Українського радіо".

"Від 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за невстановлення касових апаратів. Перевірки відновлені", — сказав Гетманцев.

Відомо, що від 1 серпня повернулися перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Гетманцев додав, що вже найближчим часом у Верховній Раді ухвалять план податкових перевірок. Він наголосив, що до кінця поточного року перевірять усі підприємства. 

"Перевірки стосуються певних груп платників податків. Це підакцизні товари: горілка, тютюн, паливо, електроенергія, банківські й фінансові установи, а також гральний бізнес. Днями буде ухвалено план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства", — сказав Гетманцев.

Ситуація з касовими апаратами

Кабінет міністрів 24 грудня 2021 року звільнив підприємців, що здійснюють роздрібну торгівлю в сільській місцевості, від обов'язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій. З 1 січня 2022 року касові апарати стали обов'язковими майже для всіх фізосіб-підприємців. Голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявляв, що дискусія з ФОПами, які тоді протестували проти введення касових апаратів неможлива.

25 січня 2022 року ФОПи оголосили безстрокову акцію протесту. Під парламентом було кілька тисяч людей, вони намагалися прорватися до будівлі парламенту, поліція почала їх відтісняти, що призвело до бійок. 18 поліцейських і три учасники акції отримали травми.

26 січня акція протесту представників громадського руху #SaveФОП під Верховною Радою продовжилася. У зв'язку з цим Верховній Раді запропонували ввести мораторій до кінця року на штрафи за невстановлення реєстратора розрахункових операцій, за умови, що надалі РРО все ж буде встановлено.

Нагадаємо, 26 липня президент Володимир Зеленський підписав закон про повернення довоєнного оподаткування. Він, зокрема, передбачає скасування з 1 серпня єдиного податку у 2%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.09.2023 15:10