Фото: Pixabay

В Україні запровадять нові вимоги до фруктових джемів та желе: що відомо

Міністерство аграрної політики та продовольства України підготувало проект наказу, яким передбачається запровадження нових правил до якості та маркування джемів, желе та мармеладу.

Про це повідомляється на сайті міністерства.

"Проект наказу пропонує затвердити вимоги щодо термінології, якісних характеристик, маркування, етикетування фруктових джемів, желе, мармеладів та підсолодженого каштанового пюре з метою забезпечення безперешкодного функціонування ринку і створення умов для інформування споживачів про властивості цих продуктів, зокрема шляхом їх маркування", — йдеться в повідомленні.

Метою наказу також є реалізація права споживачів харчових продуктів на отримання перевіреної інформації про наявні в обігу фруктові джеми, желе, мармелади та підсолоджене каштанове пюре.

У пояснювальній записці наголошується, що реалізація наказу позитивно вплине на ринкове середовище, забезпечить внутрішній ринок якісною продукцією, посилить експортний потенціал вітчизняних виробників, захистить ринок від недобросовісної конкуренції.

Очікується, що з його ухваленням буде законодавчо врегульовано відносини між господарюючими суб'єктами, які провадять свою діяльність на ринку фруктових джемів, желе, мармеладів, підсолодженого каштанового пюре, та контролюючими органами, регламентовано їхні права та обов'язки.

"Передбачений проектом наказу механізм перехідного періоду дасть змогу мінімізувати фінансові ризики, пов'язані з оновленням маркування споживчої упаковки", — йдеться у документі.

Нагадаємо, з 11 січня 2024 року набрали чинності нові норми стосовно маркування пачок сигарет і тютюнових виробів. Відтепер  попередження про шкоду куріння займатимуть 65% площі пачки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.01.2024 23:59