Фото: СБУ

В Україні засудили гауляйтера Запорізької області Балицького: яке покарання отримав зрадник

В Україні засудили очільника окупаційної адміністрації тимчасово окупованої Запорізької області Євгена Балицького. Йому заочно присудили 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Правоохоронці встановили, що колишній нардеп від забороненої партії "Опозиційний блок" Балицький на початку повномасштабного вторгнення Росії одним із перших публічно підтримав окупантів. Після цього його призначили гауляйтером на захопленій території регіону. На своїй "посаді" Балицький розпочав виконання вказівок Москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні. 

"Щоб змусити працівників місцевого самоврядування визнати "повноваження" колаборанта, рашисти погрожували людям репресіями та фізичною розправою. Незгодних ув’язнювали до російських катівень, де потерпілих піддавали жорстоким тортурам", — кажуть у СБУ.

За даними слідства, колаборант займався організацією місцевого псевдореферендуму щодо "приєднання" Запорізької області до складу Росії. Під його керівництвом створювали незаконні "виборчкоми", в яких фальсифікували результати голосування на користь країни-агресора. 

Після фейкового референдуму Балицький звернувся до Путіна з проханням "визнати" регіон як новий суб’єкт РФ. Згодом, 30 вересня 2022 року, на урочистому заході у Кремлі він підписав незаконний "договір про входження Запорізької області до складу Росії".

Вирок суду

Гауляйтера винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 2 ст. 110 (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб).

Наразі зловмисник перебуває на тимчасово окупованій території на півдні України. Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини перед нашою державою.

Нагадаємо, раніше слідчі СБУ зібрали доказову базу на колишнього очільника Державної реєстраційної служби України Дмитра Ворону. Він був "радником" гауляйтера Балицького та підготував звернення до Володимира Путіна щодо заохочення державними нагородами російських військових та колаборантів, які сприяли окупації регіону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.06.2023 16:46