Фото: соцмережі

В Україні завершився відбір фільмів на премію "Оскар 2024": хто претендує на участь

Український Оскарівський комітет оголосив про завершення прийому заявок на участь вітчизняних фільмів у відборі на 96-й премії Американської кіноакадемії "Оскар". Право представляти Україну у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм" отримали п'ять кінострічок.

Про це повідомила прес-служба Української кіноакадемії.

"Український Оскарівський комітет (УОК) розгляне усі заявки та відбере фільм, який буде подано на 96-ту премію "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм" від України", — йдеться на сайті.

УОК отримав заявки від авторів таких фільмів:

  • "20 днів у Маріуполі". Режисер — Мстислав Чернов. Це документальний фільм-свідчення, створений на основі відзнятого воєнним кореспондентом в обложеному росіянами Маріуполі.
  • "Залізні метелики". Режисер — Роман Любий. Документальний фільм про розслідування збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній MH17 борту на початку російсько-української війни.
  • "Памфір". Режисер — Дмитро Сухолиткий-Собчук. Кримінальна драма про колишнього контрабандиста, події якої розвиваються напередодні яскравого святкування Маланки.
  • "Терикони". Режисер — Тарас Томенко. Це історія про дітей, які бачать війну не по телевізору, постраждали від обстрілів, втратили батьків та близьких, і про дитинство, що продовжується, незважаючи на війну.
  • "ШТТЛ". Режисер — Адрієн Уолтер. Драма про кохання юних мешканців штетлу (єврейське містечко) на Львівщині у червні 1941-го, за добу до наступу нацистів.

Далі комітет розгляне усі заявки та відбере фільм, який зрештою представлятиме Україну на 96-й премії "Оскар".

Що відомо про премію "Оскар"

"Оскар" — це найпрестижніша нагорода в кінематографі США та щорічний приз із багатьма номінаціями. Вручається з 1929 року Американською академією кіномистецтва, створеною Луїсом Маєром з кіностудії Metro-Goldwyn-Mayer у 1927-му. Сам приз — позолочена статуетка, знана з 1939 року як "Оскар".

Ідея створення першої кіноакадемії США виникла у голови кінокомпанії Metro-Goldwyn-Mayer Луїса Барта Маєра в листопаді 1926 року. Основною метою заснування Академії було об'єднання в союз усієї кіноіндустрії Америки. Дев'ять ключових кінокомпаній країни і п'ять спілок підписали "Базову угоду кіностудій". Проте ця угода стосувалася лише технічних працівників, а креативні групи, режисери, сценаристи й актори все ще дотримувалися умов стандартних контрактів.

4 травня 1927 року Академія стала легальною організацією. Сталося це, коли уряд штату Каліфорнія надав їй некомерційний статус. Тоді ж тридцять шість її членів обрали перших посадових осіб: актор Дуглас Фербенкс став президентом, а сценарист Френк Вудс — секретарем. Коштом власної кіностудії Маєр скликав три сотні осіб на бенкет, організований у готелі "Білтмор". Там Фербенкс виголосив тривалу промову, під час якої наголосив, що кіноекран і всі глядачі перебувають під величезною і тривожною хмарою цензури і презирства.

Першу нагороду Академії вручено тоді, коли кінематограф тільки почав озвучуватись — 16 травня 1929 року. Церемонія нагородження відбулась у готелі Hollywood Roosevelt Hotel під час бенкету, де було 270 присутніх. 

Нагадаємо, 13 березня у Лос-Анджелесі відбулася 95-а церемонія вручення премії Американської кіноакадемії — "Оскар".  Під час заходу обрали переможців у 24 номінаціях. Нагороду за найкращий фільм отримала робота продюсерів і сценаристів Дена Квана і Деніела Шайнерта — американська фантастична комедія "Все завжди і водночас". Вона обійшла "Аватар: шлях води", "Банші Інішеріна", "Елвіса" та інші фільми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 07.09.2023 14:59