Фото: pixabay

В Україні зросли ціни на популярний овоч з борщового набору

Після нетривалого цінового спаду в сегменті білоголової капусти на українському ринку відпускні ціни на цей овоч знову почали зростати.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit. 

Зазначається, що стрімке зниження запасів капусти в господарствах спонукало фермерів стримувати продажі якісної продукції. А це, своєю чергою, призвело до зростання цін цього тижня. Оптові компанії, які відзначають загальне скорочення пропозиції капусти на ринку, підтверджують цю інформацію.

"Так, на сьогодні відпускні ціни на білокачанну капусту вже піднялися до 8-13 гривень за кілограм (0,21-0,34 долара за кілограм), що в середньому на 30% вище, ніж наприкінці минулого робочого тижня", йдеться у повідомленні.

Чому зросли ціни на капусту

Серед основних причин зростання цін на білоголову капусту, за словами операторів ринку, стало скорочення пропозиції білоголової капусти, оскільки багато українських виробників на сьогодні вже завершили реалізацію наявних запасів цієї продукції. Крім того, оптові компанії в переважній більшості завершили реалізацію раніше закуплених обсягів і на цей час ведуть активне поповнення запасів, тим самим стимулюючи зростання цін на ринку білокачанної капусти.

Аналітики зауважують, що сьогодні білоголова капуста в Україні вже надходить у продаж в середньому на 22% дорожче, ніж в аналогічний торішній період. Але більшість ключових гравців ринку подорожчання в цьому сегменті вважають тимчасовим явищем. Свою думку вони аргументують тим, що більшість великих виробників планують почати продажі цієї продукції на початку лютого, і як наслідок пропозиція капусти на ринку збільшиться, а відпускні ціни почнуть знижуватися.

Нагадаємо, в Україні після зимових свят подорожчали фрукти. Згідно з даними Мінфіну, у січні ціни на овочі та фрукти зросли на 11,61%. Зокрема, найбільше у ціні піднявся виноград. Також у січні злетіли ціни на мандарини та банани.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 23.01.2024 03:21