Зустріч делегацій Китаю й України. Джерело: president.gov.ua

В Україну приїхав спецпосланець Китаю: його зустрів Єрмак і не тільки

У четвер, 7 березня, в Офісі президента провели брифінг під головуванням Андрія Єрмака щодо безпекової ситуації в Україні й інших актуальних питань. У заході взяла участь делегація Китаю на чолі зі спеціальним представником з питань Євразії Лі Хуеєм.

Про це повідомив Офіс президента України.

"Лі Хуей відвідує нашу країну вже вдруге з початку повномасштабного вторгнення Росії. Поїздка здійснюється на виконання попередніх двосторонніх домовленостей, досягнутих під час телефонної розмови президентів Володимира Зеленського та Сі Цзіньпіна 26 квітня 2023 року", — йдеться в повідомленні.

З українського боку у брифінгу взяли участь: заступники очільника Офісу президента Роман Машовець, Андрій Сибіга, Ігор Жовква, заступник міністра енергетики Світлана Гринчук, представники Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Генерального штабу ЗСУ, Посол України в Китаї Павло Рябікін, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, радники керівника Офісу президента Дарія Зарівна та Владислав Власюк.

"Ми цінуємо партнерство з Китаєм і сподіваємося, що ці перемовини стануть іще одним кроком до поглиблення та зміцнення наших відносин. Дуже важливо, щоби ви почули про ситуацію на фронті, про те, що відбувається та де ми перебуваємо, з перших вуст", — сказав Андрій Єрмак.

Китайську делегацію поінформували про ситуацію на полі бою, функціонування "зернового коридору", повернення військовополонених, захист прав цивільних заручників і повернення депортованих Росією українських дітей. Китайцям продемонстрували зразки уламків збитої ракети виробництва КНДР та інші елементи засобів ураження, які передали Росії, і тепер окупанти застосовують їх для атак по території України.

Під час зустрічі учасники від України навели випадки грубого порушення Росією Женевської конвенції про поводження з полоненими. Китайцям також розповіли про зусилля України щодо повернення незаконно затриманих Росією українських громадян і вивезених дітей.

Андрій Єрмак пояснив ситуацію із заходами з реалізації "Формули миру" та про підготовку до першого Глобального саміту миру, який відбудеться у Швейцарії. Очільник Офісу президента наголосив на важливості якомога ширшої підтримки всіма країнами світу українських ініціатив.

Нагадаємо, в Пекіні вважають, що відіграють важливу роль у прокладанні шляху до мирних переговорів і політичного врегулювання кризи в Україні. Для цього застосовують так звану "човникову дипломатію". Тому Китай відправив спецпредставника Лі Хуея до України, країн ЄС і Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.03.2024 23:33