Спецпосланець Китаю Лі Хуей. Джерело: росЗМІ

Китай пояснив, навіщо відправляє спецпосланця одночасно в Україну, Росію та Євросоюз

У Пекіні вважають, що відіграють важливу роль у прокладанні шляху до мирних переговорів і політичного врегулювання кризи в Україні. Для цього застосовують так звану "човникову дипломатію". Для цього Китай відправляє спецпредставника Лі Хуея до України, країн ЄС і Росії.

Про це повідомив Global Times із посиланням на речницю Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін. Вона заявила, що тривала війна Росії проти України "не відповідає спільним інтересам міжнародної спільноти".

Речниця додала, що Китай готовий співпрацювати для припинення "конфлікту" та його політичного врегулювання. При цьому Мао Нін назвала війну "українською кризою".

Вона уточнила, що, розпочинаючи з 2 березня, спеціальний представник уряду Китаю Лі Хуей відвідає Росію, штаб-квартиру Європейського Союзу, Польщу, Україну, Німеччину та Францію для другого раунду переговорів.

«Минуло два роки з початку повної ескалації української кризи, і конфлікт тягнеться. Найневідкладнішим пріоритетом зараз є відновлення миру. Що швидше розпочнуться мирні переговори, то менше буде шкоди», — наголосила Мао Нін.

Вона також додала, що впродовж цих двох років Китай мав поглиблений обмін інформацією з усіма зацікавленими країнами, включаючи Росію й Україну, та відігравав конструктивну роль у вирішенні кризи.

Китай також опублікував свою позицію щодо політичного врегулювання кризи, і його спеціальний посланник інтенсивно подорожував для посередництва між різними сторонами. Мао додала, що Китай не сидів склавши руки та не підливав масла у вогонь, тим більше не наживаючись на конфлікті.

Нагадаємо, у Конгресі США заявили, що розглядають можливість запровадження санкцій проти китайських компаній, які, на їхню думку, допомагають Росії розпалювати війну в Україні. Це стало першим прямим розподілом провини на Пекін з початку повномасштабної війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.02.2024 14:17