В умовах зміни клімату урагани стають нормою, заявив глава ООН напередодні візиту на Кариби

05 ЖОВТНЯ 2017 11:37

Сьогодні у бесіді з журналістами Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш з тривогою відмітив зв'язок природних катастроф, що почастішали, з процесом зміни клімату.  

 Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Він виразив стурбованість з приводу наслідків цілої черги ураганів у басейні Атлантичного океану і повідомив, що в суботу вирушає в країни, постраждалі від урагану «Ірма».   

«В суботу я вирушаю в Антігуа і Барбуду, а також в Домініку з тим, щоб своїми очима оцінити масштаби збитку і подивитися, що ще ООН може зробити для надання допомоги потерпілим», - заявив Антоніу Гутерреш.   

Він нагадав про наслідки ураганів «Ірма», «Харві» і «Марія». Глава ООН підкреслив, що нинішній сезон ураганів в Північно-атлантичному регіоні став одним з найінтенсивніших за останні декілька років.   

«Ми не повинні зв'язувати усі природні лиха зі зміною клімату. Але вчені стверджують, що екстремальні погодні явища - саме те, що, за їх прогнозами, стане нормою в умовах зміни клімату», - заявив глава ООН.  

«Вченим стає усе більш очевидній зв'язок між зміною клімату і екстремальними погодними умовами. Зміна клімату призводить до зростання температури морів. У атмосферу потрапляє все більше водяної пари. Шторми супроводжуються сильнішими дощами. Тепліший клімат значною мірою сприяє посиленню інтенсивності ураганів. Пролітаючи над океаном, вони не слабшають, а, навпроти, досягають своїх пікових показників», - сказав Антоніу Гутерреш.  

Генеральний секретар висловився за використання інноваційних механізмів фінансування проектів по відновленню постраждалих країн.   

В ході прес-конференції глава ООН знову закликав усі країни до реалізації Паризької угоди і повідомив, що в 2019 році має намір провести саміт по клімату.

 

Суспільство, 05.10.2017 11:37