Віктор Ляшко. Джерело: Кабінет міністрів України

В уряді анонсували реформу МСЕК: що зміниться для українців

Медико-соціальна експертиза в Україні буде реформована. Фахівці вже працюють над точковими та глобальними змінами у відомстві.

Відповідну заяву в ефірі телемарафону зробив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. За словами посадовця, у питанні реформування МСЕК ведеться робота по двох траекторіях.

"Перша — це точкові зміни, які спрощують процес проходження медико-соціальної експертизи й плюс мають запобігати будь-яким маніпуляціям, або гонінням по колу тих, хто потребує встановлення інвалідності", — сказав Ляшко.

Друга ж траекторія, як зазначив міністр, — загальна реформа медико-соціальної експертизи.

"Це складніший процес, оскільки МСЕК це два поняття — медична частина та соціальна частина. Над цим працюємо по різних треках", — пояснив Віктор Ляшко.

Посадовець зауважив, що реформа МСЕК — комплекс завдань, тому якщо змінити лише назву чи інші речі — це не принесе результату.

Саме тому, як зазначає Ляшко, розв'язуються чотири ключові питання: кадри, зарплата, безбар'єрність та цифровізація. Також Міністерство охорони здоров'я представило законопроект, згідно з яким пропонується ліквідувати МСЕК як юридичну особу. Цю функцію переведуть до закладу охорони здоров'я.

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань затримали та повідомили про підозру у незаконному збагаченні керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Під час обшуків у неї та її родичів знайшли лише готівкою майже 6 мільйонів доларів США у різних валютах.

Також раніше у мережі показали сумки з грошима, які голова Хмельницької МСЕК викинула через вікно під час обшуків.

Водночас Державне бюро розслідувань вивчає списки "ухилянтів", які знайшли під час обшуків у робочому кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.10.2024 23:52