Фото: corporatefinanceinstitute.com

У Євросоюзі планують відмовитися від пластикових карт: чим хочуть замінити

Євросоюз готується до відмови від пластикових та паперових карт та переходу до цифрового гаманця. Він дозволить відмовитися від фізичної наявності документів, зокрема ID-картки або посвідчення водія.

Про це повідомляє Естонське національне телерадіомовлення ERR.

У цифровому гаманці можна буде зберігати всі дозволи та права, зокрема водійське посвідчення, дозвіл на рибалку та рецепти на ліки. Крім того, він дозволить обирати кому та яку інформацію показувати.

"Наприклад, якщо вас зупиняє поліцейський, він справді має право подивитися ваш особистий код та ім'я. У той час швейцару в барі не потрібно знати, де ви живете, ваш особистий код, дату народження або ім'я. Він просто повинен бачити, що людині виповнилося 18 років. Це вся інформація, яка йому потрібна", — пояснив експерт Департаменту державної інфосистеми Марк Ерліх.

Впровадження цифрової системи обговорюється законодавцями ЄС з 2020 року. Тиждень тому було завершено роботу над попереднім додатком цифрового гаманця. Поки що його лише починають тестувати.

"Але немає жодних перешкод для того, щоб держави ЄС почали використовувати це рішення до кінця 2025 року", — вважає Ерліх.

Однак пластикові документи не зникнуть одразу. Перш ніж відмовитися від пластикових карток, всі постачальники послуг повинні отримати можливість використовувати цифровий гаманець, доступ в інтернет має бути практично бездоганним скрізь, і, принаймні, Європейський Союз повинен зробити це спільно, оскільки ID-картка — це ще й проїзний документ. 

Нагадаємо, тим часом в Україні стартувала європейська програма "Цифрова трансформація для України". Її бюджет склав  17,4 млн євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.03.2023 12:28