Фото: Facebook

Вадим Пристайко втратив посаду посла України у Великій Британії: указ Зеленського

У п'ятницю, 21 липня, президент України Володимир Зеленський звільнив Вадима Пристайка з посади посла України у Великій Британії та Північної Ірландії. Він також втратив посаду постійного представника України при Міжнародній морській організації (IMO) за сумісництвом.

Відповідний указ з'явився на сайті президента України. Причини такого рішення не повідомляються.

Вадим Пристайко

Скріншот з сайту Офісу президента

Зеленський, Воллес, Пристайко і "нездоровий сарказм"

Перед прибуттям на саміт НАТО у Вільнюсі 11 липня Зеленський розкритикував країни Альянсу. Президент був незадоволений формулюванням щодо запрошення України в НАТО, а не її членства. Своєю чергою міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україні варто було б більше дякувати Заходу за зброю: "Знаєте, ми не Amazon. Я сказав їм це минулого року, коли їхав 11 годин, щоб отримати список".

Зеленський відреагував на ці слова, заявивши, що підтримка України — це необхідність.

"Нехай він напише мені, як мені потрібно подякувати, щоб ми повністю були вдячні… Можемо вранці прокидатися та особисто дякувати", — заявив він.

Згодом Вадим Пристайко назвав "нездоровим сарказмом" таку заяву Зеленського. Він також уточнив, що Воллес міг би не виносити слова у публічний простір, а особисто поспілкуватися з ним.

"Саркастичний коментар британського міністра про Amazon отримав таку ж саркастичну відповідь президента Зеленського. Але я впевнений, що сарказм між дружніми країнами не потрібен", — додав Пристайко.

Згодом Воллес виправдовувався, що його слова вирвали з контексту. Він пояснив, що мав на увазі значну підтримку України від Великої Британії, якої немає від багатьох інших західних держав.

"Я говорив про необхідність для України іноді визнавати, що в багатьох країнах і в деяких парламентах немає такої сильної підтримки, яка є у Великій Британії", — казав міністр.

Нагадаємо, пізніше Воллес підтвердив інформацію, що піде у відставку. Раніше про це писали західні ЗМІ. Посадовець зазначив, що покине посаду міністра оборони Великої Британії під час наступних кадрових перестановок в уряді країни. Це може статися вже цієї осені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.07.2023 11:37