Всеволод Князєв. Фото ілюстративне. Джерело: pravo.ua

ВАКС продовжив термін дії обов'язків, покладених на колишнього голову Верховного Суду Князєва

У понеділок, 9 вересня, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) продовжив колишньому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву термін дії покладених на нього процесуальних обов’язків на 60 діб.

Про це повідомило "Суспільне".

"Суд постановив: задовольнити клопотання прокурора САП про продовження термінів дії обов'язків, покладених на обвинуваченого. Продовжити Князєву термін дії покладених на нього обов'язків. Термін дії ухвали встановити до 9 листопада 2024 року включно. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення й окремому оскарженню не підлягає", — сказав суддя.

На Князєва покладено такі процесуальні обов’язки:

  • обмеження на спілкування зі свідками;
  • заборона на виїзд за кордон без дозволу прокурора та суду;
  • прибувати за першим викликом слідчого;
  • повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи;
  • здати закордонні паспорти.

Крім того, суд задовольнив клопотання адвокатів і на 60 діб надав стороні захисту розширений доступ до ЄРДР.

Захист Князєва заявляє про певні процесуальні порушення, які могли трапитися на етапі досудового розслідування, так каже, що, ймовірніше, слідство спочатку розслідувало справу проти інших осіб, а потім перемикнулося на Князєва, але юридично це не оформили.

Справа голови Верховного Суду Всеволода Князєва

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) у чотирьох компаній. Через 18 років колишні акціонери звернулися до Господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

"У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом "бекофісу" у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 мільйона доларів (1,8 мільйона доларів — суддям Верховного суду, решта — як "оплата" посередницьких послуг)", — заявляли в САП.

19 квітня 2023 року Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу та отримання двома траншами 1,8 мільйона доларів. Під час отримання другого траншу у 450 тисяч доларів 15 травня 2023 року голову Верховного суду й адвоката було викрито "на гарячому".

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що 10 липня колишнього голову Верховного Суду Всеволода Князєва затримали за кілометр від кордону Румунії в Закарпатській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2024 14:32