Фото ілюстративне з відкритих джерел

Вартість розробки понад $3 млрд: США та Японія створюють особливу ракету

Японія та Сполучені Штати Америки спільно розробляють нову ракету, яка збиватиме гіперзвукову зброю потенційного ворога. Загальна вартість проекту перевищить 3 мільярди доларів. 

Про це повідомляє Kyodo.

За оцінками розробників, загальна вартість спільного проекту нового типу ракети, що зможе перехоплювати гіперзвукову зброю, перевищить 3 мільярди доларів, повідомив 2 травня представник міністерства оборони. За словами представника Агентства протиракетної оборони США, із цієї суми Японія виділить 1 мільярд доларів на проект плануючого перехоплювача. Обидві країни прагнуть завершити розробку ракети до 2030-х років.

Спільна розробка була погоджена президентом Джо Байденом та прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою у серпні 2023 року перед тристороннім самітом з їхнім південнокорейським колегою в Кемп-Девіді неподалік Вашингтона. Проект реалізується у той час, коли Китай, Північна Корея та Росія активно розвивають гіперзвукові можливості.

Гіперзвукові ракети та плануючі апарати літають зі швидкістю понад п'ять махів, що в п'ять разів перевищує швидкість звуку. Вони також маневрові і можуть змінювати курс під час польоту, що ускладнює їхнє збивання або відстеження за допомогою радара. 

Це вдруге, коли Японія та США вирішують разом розробити ракету-перехоплювач після Standard Missile-3 Block 2A. Новий проект спрямований на збивання гіперзвукових ракет, що наближаються, на їх найбільш вразливій фазі планування перед повторним входом в атмосферу з космосу в порівнянні з традиційною системою захисту, яка призначена для перехоплення ракет незадовго до досягнення мети.

Як відомо, минулого тижня після 21 засідання у форматі "Рамштайн" очільник Пентагона Ллойд Остін підтвердив, що США надають шість мільярдів доларів на військову допомогу Україні у межах механізму USAI. Програма USAI передбачає, що уряд США укладає контракти з американськими оборонними компаніями на виробництво нового озброєння для України, а не постачає обладнання зі своїх складів.

Водночас радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Україна отримала далекобійні ракети ATACMS і їхні постачання триватимуть і в майбутньому.

Нагадаємо, що 29 квітня керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів третій раунд переговорів зі Сполученими Штатами Америки щодо підготовки до укладення двосторонньої безпекової угоди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.05.2024 08:56