Фото: Pixabay

Вчені пояснили, як акули еволюціонували в небезпечних хижаків

Вчені визначили, як акули стали одними із найнебезпечніших хижаків в океані. Хоч ці хижі риби існували на планеті ще 450 мільйонів років тому, з того часу вони значно змінились.

Як повідомляє журнал Current Biology, попри те, що акули, які схожі на прадавні види, все ще існують, більш відомими є акули, які мають характерні плавці та безліч зубів.

Вчені встановили, що клімат значно вплинув на появу таких акул. Понад 100 мільйонів років тому потепління моря та зменшення кількості кисню могли сприяти тому, що деякі акули почали плавати вище у воді, замість того, щоб жити ближче до океанічного дна.  Вони стали більше та швидше плавати, а їх хижий апетит зріс. 

У ході досліджень науковці вивчали скам'янілості, які виявили у південній частині сучасної Німеччини. Дослідники проаналізували плавці та довжину тіла п'яти сотень вимерлих та живих акул. Результати показали, що приблизно 122 мільйони років тому під час крейдяного періоду океан став дуже гарячим. Деякі акули, які проживали на морському дні, покинули своє середовище існування та перемістилися у відкритий океан.

Еволюція акул

еволюція акул

Інфографіка: Current Biology

Це вплинуло на форму їхніх плавців. Після цього й виникла потреба в постійному русі для дихання хижака. Змінились не тільки плавці, збільшився також і розмір тіла. Максимальна температура поверхні океану тоді була 28.3 ℃, тоді як наразі 20 ℃. Саме вона могла повпливати на швидкість, що допомагало краще ловити здобич та тікати від хижаків крейдяного періоду. Вчені зазначають, що акули були одними з небагатьох морських істот, які змогли адаптуватися до змін клімату.

"Наше інтегративне дослідження показує, що температура була одним з важливих факторів, що стимулювали еволюцію екології та морфології акул", — додали дослідники.

Нагадаємо, у квітні журнал Nature повідомляв, що зміна клімату може бути серйозною загрозою для бджіл з критичними екологічними та економічними наслідками. Зокрема, зростання середньої глобальної температури та повторюваності посух в окремих регіонах нашої планети вкрай негативно позначитися на видовому різноманіттю запилювачів у найближчі десятиліття.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 09.07.2024 14:35