Фото: соцмережі

Науковці розповіли, як зміна клімату впливає на популяцію бджіл

Зміна клімату може бути серйозною загрозою для бджіл з критичними екологічними та економічними наслідками. Зокрема, зростання середньої глобальної температури та повторюваності посух в окремих регіонах нашої планети вкрай негативно позначитися на видовому різноманіттю запилювачів у найближчі десятиліття.

Про це йдеться у матеріалах журналу Nature.

Видання наголошує, що для більшості видів комах-запилювачів фахівцям не вистачає довгострокових даних та механістичних доказів, які необхідні для виявлення спричиненого кліматом зниження та прогнозування майбутніх тенденцій. Тут експерти документували 16-річну структуру чисельності різноманітної бджолиної спільноти у регіоні потепління та засухи, пов'язуючи скорочення чисельності бджіл з експериментально певною стійкістю до спеки та засухи. Вони також використовували моделі чутливості клімату для прогнозування бджолиних угруповань у майбутньому. 

Посуха є надійним предиктором чисельності бджіл для 71% із 665 популяцій бджіл. Таксони бджіл, які найкраще переносять спеку та посуху, згодом збільшилися найбільше. Моделі передбачали скорочення чисельності 46% видів і передбачали однорідніші групи, в яких домінують посухостійкі таксони, навіть попри те, що загальна чисельність бджіл може залишитися незмінною. Така перебудова угруповань може призвести до скорочення запилення, оскільки різноманітні скупчення бджіл зазвичай максимізують запилення рослинних груп. 

Бджоли з більшим тілом також домінували в умовах посушливості від середньої до високої, що визначило розмір тіла як цінну ознаку для розуміння того, як кліматичні зміни в бджолиних угрупованнях впливають на запилення. 

Фахівці запевнили, що надали докази того, що зміна клімату безпосередньо загрожує різноманітності бджіл, вказуючи на те, що зусилля щодо їх збереження мають враховувати стрес посушливості на фізіології бджіл.

Нагадаємо, Україна спільно з міжнародними союзниками розробляє програму для розмінування української землі. Цьому сприятиме проект "Мед мінних полів", який передбачає збір коштів на нагальну проблему сьогодення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.04.2024 22:14