Вчені вважають, що процес старіння неможливо зупинити з математичної точки зору

01 ЛИСТОПАДА 2017 12:48

Старіння - природна частина життя будь-якого живого організму, включаючи людину. Але це не зупиняє багато ентузіастів від світу науки, адже така велика спокуса перемогти природу, максимально відстрочивши момент біологічної смерті, подовжуючи тим самим тривалість життя, передає TrueUA з посиланням на PNAS  

Проте деякі вчені сходяться на думці, що повністю зупинити цей процес просто неможливо. Серед них і дослідники з Університету Арізони, які вважають, що це нездійсненно навіть з чисто математичної точки зору.   

«Старіння - це математично неминучий процес. Неминучий у будь-якому випадку. У спроб зупинити цей процес немає ні логічного, ні теоретичного, ні математичного рішення», - стверджує Джоана Масел, професор екології і еволюційної біології в Університеті Арізони.  

Масел разом зі своїм колегою Полом Нельсоном виклали свої висновки про зв'язок математики і старіння в дослідженні під назвою «Міжклітинне змагання і неминучість багатоклітинного старіння», опублікованому в наукових працях Національної академії наук.   

Сучасне розуміння еволюції залишає відкритим питання можливості переривання процесу старіння. Але тільки у тому випадку, якщо наука знайде спосіб ідеального природного відбору серед організмів.   

І один з варіантів вирішення проблеми - використання конкуренції між клітинами для усунення погано функціонуючих «в'ялих клітин», пов'язаних із старінням, при збереженні інших здорових клітин.  

Добитися цього, проте, не так просто, заявляють Масел і Нельсон. Вчені стверджують, що з тілом на клітинному рівні відбуваються дві речі.   

По-перше, клітини поступово уповільнюють внутрішні процеси і починають втрачати свої основні функції.   

По-друге, деякі клітини нарощують швидкість зростання, що призводить до утворення в організмі ракових клітинок.  

У міру старіння організму люди неминуче набувають схильності до розвитку ракових клітин, навіть якщо їх наявність ніяк не проявляється у вигляді яких-небудь симптомів.   

«У міру старіння більшість клітин вашого організму поступово втрачають свої функції і перестають рости. Проте деякі клітини починають рости з божевільною швидкістю. Якби ми могли позбавитися від «в'ялих клітин», це дозволило б раку безперешкодно розмножуватися усередині організму. А якщо позбавитися від ракових клітин, це сприяє накопиченню «в'ялих клітин».   

Виходить, що ми застрягли між двома варіантами: або дозволити раку захопити організм, або накопичувати клітини, що втрачають свої функції.   

І це взаємовиключний вибір. Позбавитися від усіх клітин, зрозуміло, ви просто не можете.  

Таким чином, учені намагаються донести до нас дуже просту думку у вигляді математичного рівняння, згідно з яким старіння являється неминучою складовою життю і невід'ємною властивістю багатоклітинних організмів.   

Так, наука як і раніше може спробувати уповільнити процес старіння, але, згідно з роботою Масел і Нельсона, повністю припинити його просто неможливо. І математичний підхід до проблеми демонструє, що це дійсно так. А з математикою, як ви знаєте, сперечатися досить складно.

 

Суспільство, 01.11.2017 12:48