Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

Вчені знайшли спосіб, як виявити ризик захворювання на рак за сім років до встановлення діагнозу

Вчені виявили білки в крові людини, які можуть попереджати про рак за сім років до того, як він буде діагностований медиками.

Про це пише MedicalXpress, посилаючись на результати досліджень вчених Департаменту здоров’я населення Наффілда Оксфордського університету, які опубліковані в журналі Nature Communications.

Вчені провели два дослідження та іденифікували 618 білків, пов'язаних з 19 різними типами раку, включаючи 107 білків у групі людей, чия кров була зібрана принаймні за сім років до встановлення діагнозу. За даними дослідження, ці білки можуть бути залучені на самих ранніх стадіях раку, коли його можна запобігти.

Деякі з цих білків, на думку вчених, можуть бути використані для виявлення раку набагато раніше, ніж це можливо тепер. У майбутньому це може допомогти вилікувати онкологію на більш ранній стадії або взагалі запобігти їй.

Під час дослідження вчені порівняли білки людей, у яких діагностували та не діагностували рак, щоб знайти важливі відмінності між ними та з'ясувати, які з них пов'язані з ризиком раку. Вчені також виявили 182 білки, які відрізнялися в крові за три роки до того, як був поставлений діагноз раку.

Однак команда дослідників підкреслила, що їм потрібно буде провести подальші дослідження, щоб з'ясувати точну роль, яку ці білки відіграють у розвитку раку та які з білків є найнадійнішими для тестування. Також потрібно розробити тести, які можуть бути використані для виявлення білків у крові.

"Щоб врятувати більше життів від раку, нам потрібно краще зрозуміти, що відбувається на ранніх стадіях захворювання. Дані тисяч людей, хворих на рак, виявили дійсно захоплюючу інформацію про те, як білки в нашій крові можуть впливати на ризик розвитку раку. Тепер нам потрібно глибоко вивчити ці білки, щоб побачити, які з них можна надійно використовувати для профілактики", — заявив старший епідеміолог з харчування в Oxford Population Health, доктор Керен Пап'є.

Нагадаємо, вчені з медичного центру Cedars-Sinai у Лос-Анджелесі розробили чип, який має властивості серця людини. Його можуть використовувати під час лікування онкологічних захворювань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.05.2024 21:37