Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У США літній чоловік вилікувався від раку крові та досяг ремісії ВІЛ

У Сполучених Штатах Америки 68-річний чоловік вилікувався від гострої мієлогенної лейкемії та досяг ремісії у боротьбі з вірусом імунодефіциту людини. Такого результату вдалося досягти завдяки введенню стовбурових клітин із рідкісною генетичною мутацією (гомозиготною CCR5 Delta 32).

Про це повідомляє Medical News.

Пол Едмондс з Каліфорнії став п’ятою людиною у світі, яка досягла ремісії у боротьбі з ВІЛ та вилікувалася від раку крові. У виданні зазначили, що стовбурові клітини чоловіку ввели у 2019 році. До того ж майже три роки тому чоловік припинив приймати антиретровірусну терапію від ВІЛ. Проте офіційно здоровим його можна буде вважати після припинення вживання антиретровірусних препаратів протягом п'яти років.

"Цей випадок доводить, що можна досягти ремісії ВІЛ-інфекції навіть у старшому віці та після багатьох років життя з цією хворобою. Її можна досягти навіть за допомогою менш інтенсивної терапії", — розповіла докторка медичних наук, професорка кафедри інфекційних хвороб City of Hope, яка очолювала дослідження, Яна Діктер.

За даними Medical News, для успішного проведення трансплантації медикам необхідно було знайти донора, який би відповідав всім медичним показанням. Зокрема, мав би рідкісну генетичну мутацію, що трапляється лише у 1-2% населення. Ця мутація робить людей стійкими до ВІЛ-інфекції.

"CR5 є рецептором імунних клітин CD4+, і ВІЛ використовує цей рецептор, щоб проникнути в імунну систему та атакувати її. Але мутація CCR5 блокує цей шлях, що зупиняє реплікацію ВІЛ", — наголосили у виданні.

Після того, як відповідний донор був знайдений, Полу Едмондсу все ж провели трансплантацію стовбурових клітин. Наголошується, що після процедури чоловік мав ускладнення, яке в медицині називають "трансплантат проти господаря": коли Т-клітини нової імунної системи розпізнають клітини реципієнта як чужорідні та атакують їх. Проте, попри певні побічні ефекти, Едмондс все ж досяг стану "повного химеризму", що означає, що його кістковий мозок і стовбурові клітини крові стали генетично ідентичні донору.

"Багато медичних установ почали проводити трансплантацію стовбурових клітин людям похилого віку ще десять років тому. Ми лікуємо пацієнтів віком більше 80 років за допомогою трансплантатів", — зазначив Стівен Дж. Форман, доктор медичних наук, директор Науково-дослідного інституту гематологічних злоякісних захворювань City of Hope.

Нагадаємо, у світі щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. Головна мета цього дня — звернути увагу суспільства на проблему ВІЛ/СНІДу, підвищити поінформованість людей, а також продемонструвати солідарність на шляху до подолання даної проблеми. TrueUA розповідав про відомі випадки виліковування у світі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.02.2024 22:26