Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Накопичують енергію заздалегідь: вчені зробили цікаве відкриття про міграцію птахів

Німецькі науковці виявили, що перелітні птахи під час міграції до теплих країв долають тисячі кілометрів. Внаслідок цього вони витрачають велику кількість енергії та вимушені ухилятися від низки загроз. 

Як повідомляє The New York Times, раніше вчені припускали, що міграція, попри її складність, приносить неабияку користь для пернатих.

Втім, нове дослідження показало, що ця думка є помилковою. У ході досліджень вони вивчили чорних дроздів, які проводять літо в лісах півдня Німеччини.Так, авторам дослідження вдалося встановити, що більшість цих птахів залишаються на зимівлю, але близько чверті мігрують. Птахи відлітають на південь у жовтні та листопаді. Ці дрозди зимують на півдні європейського континенту або на півночі Африки. До Німеччини вони повертаються вже на початку квітня.

"Науковці імплантували 118 дроздам крихітні реєстратори даних, які мають схожі функції з фітнес-браслетами. Втім, для збору інформації змогли відловити лише 83 птахів", — зазначає видання. 

Ці пристрої записували температуру тіла і частоту серцевих скорочень дроздів кожні 30 хвилин впродовж дев'яти місяців. Вчені пояснюють, що частота серцевих скорочень пернатих давала зрозуміти, скільки енергії витрачають дрозди у певний період часу. Так, у ході дослідження було підтверджено, що сам міграційний шлях, який в середньому складає 800 кілометрів, вимагав від пернатих додаткових витрат енергії.

"Дрозди-мігранти почали заощаджувати її заздалегідь. За чотири тижні до відльоту з Німеччини у них знизився нічний пульс, а через півтора тижня — нічна температура тіла", — наголошують вчені.

Відповідні зміни у фізіології птахів допомагали їм зберегти енергію перед перельотом. Водночас у птахів, які не здійснювали такі перельоти, не було зафіксовано таких змін. Проте впродовж зими у перелітних птахів частота серцебиття не була нижчою, ніж у тих, пернатих, які не здійснювали перельотів у тепліші місця.

"Впродовж усього міграційного циклу обидві групи птахів витратили однакову кількість енергії", — пояснили науковці.

Втім, тепла погода мала свої переваги для перелітних птахів, адже впродовж усієї зими вони підтримували дещо вищу температуру тіла, ніж дрозди, які залишалися у Німеччині. Так, ці птахи витрачали значно менше енергії на збереження температури свого тіла, ніж ті, які не покидали країну.

Видання зауважує, що згідно з висновками вчених, енергію, яку перелітні птахи економили на терморегуляції, вони витрачали на щось інше. Однак на що саме — невідомо. Можливо, вони на незнайомій території мали бути особливо пильними щодо певних загроз. Також науковці мають припущення, що птахи могли витрачати свою енергію на репродуктивні функції. 

Нагадаємо, раніше угорські науковці з'ясували, що собаки можуть зберігати назви предметів у довготривалій пам’яті. Чотирилапі надовго запам'ятовують назви улюблених іграшок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 22.09.2024 20:28