Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені зробили цікаве відкриття щодо пам'яті у собак

Угорські науковці встановили, що собаки можуть зберігати назви предметів у довготривалій пам’яті. Чотирилапі надовго запам'ятовують назви улюблених іграшок.

Як повідомляє The Guardian, деякі породи собак, наприклад, бордер-коллі, мають неймовірну здатність запам’ятати назви понад тисячі предметів.

За словами дослідників, інші породи собак мають здатність пам'ятати назву іграшки, навіть якщо вони не бачили її протягом кількох років. Так, Шені Дрор з Університету Етвеша Лоранда в Угорщині зауважив, що результати дослідження свідчать про те, що собаки зберігають назви об’єктів у своїй довгостроковій пам’яті, а не просто оновлюють спогади, коли часто граються з цим предметом. Це відкриття може мати наслідки для розуміння еволюції людської мови, враховуючи, що пам’ять є одним із багатьох її компонентів.

У дослідженні взяли участь п'ятеро собак, які перед цим дізналися назви 12 нових іграшок. Згодом ці іграшки сховали від тварин на два роки. У новому дослідженні власники собак принесли іграшки, які собаки не бачили впродовж цього часу. Три тварини мали всі 12 іграшок, ще одна мала 11 іграшок, а одна собака мала лише п’ять іграшок, оскільки деякі з них були загублені.

"Дозволивши своїй собаці оглянути об’єкти, кожен власник розмістив п’ять або шість "тестових" іграшок в одній кімнаті свого дому разом із вісьмома іншими іграшками свого собаки. Потім власники перейшли в другу кімнату і попросили свого собаку взяти кожну з тестових іграшок", — йдеться у повідомленні.

За словами вчених, щоб мінімізувати перешкоди для тварин, власник замінював вибрані іграшки лише тоді, коли в купі залишалося лише три пробні іграшки. Дослідники спостерігали онлайн за допомогою відео. Загалом цей експеримент було проведено двічі для кожної з тварин.

"Результати показують, що загалом собаки вибирали правильну іграшку в середньому в 44% випадків, причому в деяких собак було 60% успішних спроб. Ці цифри набагато перевищують рівень, випадковості чи збіг", — зауважили автори дослідження.

Так, результати експерименту були зумовлені здібностями чотирьох собак, причому ці тварини запам’ятали імена від трьох до дев’яти своїх тестових іграшок. Втім, вчені додають, що лише деякі собаки можуть вивчати назви предметів. Такі здібності є не в усіх тварин. Зокрема, фактори, що лежать в основі цієї навички, досі неясні для науки.

Нагадаємо, раніше американські науковці в черговий раз переконалися у тому, що горбаті кити є надзвичайно розумними тваринами. Зокрема, ці ссавці здатні створювати інструменти, які допомагають їм у полюванні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 15.09.2024 12:13