Віктор Медведчук. Джерело: Forbes.ua

Велика частина картин колекції Медведчука має культурну цінність: в АРМА пояснили, чому їх не можуть продати

Експерти Національного художнього музею України оглянули 285 картин із приватної колекції Віктора Медведчука. Вони визначили, що 112 із них мають культурну й історичну цінність. Їх передадуть до Національного музею.

Про це повідомила прес-служба Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Майже всі ці картини — це твори відомих українських митців XX століття. Під час наступного засідання конкурсної комісії ухвалять рішення щодо призупинення продажу цих картин — натомість їх передадуть до Національного музею України для збереження.

Водночас твори, які не мають культурної й історичної цінності, продадуть на аукціоні через електронний майданчик "Прозорро.Продажі". Виручені кошти спрямують у бюджет.

Ці картини заарештували в межах кримінального провадження проти Віктора Медведчука. Пізніше суд передав їх Агентству з розшуку та менеджменту активів, яке 19 квітня оголосило про початок реалізації витворів мистецтва, а також зініціювало мистецтвознавчу експертизу.

У колекції Медведчука є полотна закарпатських митців ХХ століття: Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі. Зокрема, експерти оцінюють вартість пейзажів від Бокшая у 20-25 тисяч доларів, а роботи Ерделі — у 50 тисяч доларів.

Картини з колекції Медведчука. Джерело: АРМА

Картини з колекції Медведчука. Джерело: АРМА

Нагадаємо, що у вересні минулого року журналісти "Слідства.Інфо" повідомляли, що колекцію картин із маєтку Віктора Медведчука у Пущі-Водиці після вилучення у жовтні 2022 року відправили на експертизу до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ). Майже рік роботи фахівців на той момент не приніс жодного результату. Однак зараз, як бачимо, ситуація суттєво зрушилася з місця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.05.2024 12:36