Картини Віктора Медведчука. Колаж: "Суспільне". Фото: "Слідство.Інфо"

Державні експерти вже рік "тягнуть" із визначенням вартості арештованих картин Медведчука: у чому причина

Колекцію картин із маєтку Віктора Медведчука у Пущі-Водиці після вилучення у жовтні минулого року відправили на експертизу до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ). Майже рік роботи фахівців іще не приніс жодного результату.

Про це повідомило "Слідство.Інфо". Експерти КНДІСЕ пояснюють, що значний термін пов’язаний із багатооб’єктністю та складністю мистецтвознавчого аналізу робіт. А для повноцінного дослідження до роботи залучили представників національних музеїв.

У лютому 2023 року експерти запевняли журналістів, що завершать роботу до кінця другого кварталу, тобто десь до початку липня. Однак цього часу фахівцям на дослідження не вистачило.

Тоді ж медійники попросили спеціалістів інституту показати картини Айвазовського та провести їхню оцінку. Мистецтвознавиця Ірина Ходченко підтвердила справжність однієї з картин і сказала, що коштувати вона може до 100 тисяч гривень. Двоє інших незалежних мистецтвознавців оцінили цю ж картину Айвазовського у 80-200 тисяч доларів.

Однак у відповіді на журналістський запит від 24 серпня 2023-го йдеться про те, що підтверджено автентичність трьох картин Айвазовського.

"За попереднім аналізом, вартість зазначених картин може складати понад 450 тисяч доларів", — пишуть експерти КНДІСЕ.

Також в інституті зазначили, що всі картини на час проведення експертизи залишаються в них. Після завершення експертизи за рішенням суду їх мають передати до музеїв України.

Нагадаємо, що в червні прокуратура ініціювала передачу в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) майна дружини лідера забороненої партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука — Оксани Марченко. Вартість майна оцінюється понад 303 мільйони гривень. За клопотанням Бориспільської окружної прокуратури Бориспільським міськрайонним судом накладено арешт на земельні ділянки лісогосподарського призначення площею 9,5 га та цілісний майновий комплекс — базу мисливства та спортивно-любительської ловлі площею 3021 кв. метра.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.09.2023 16:42