Фото: Генштаб

Великий контрнаступ України розпочався: аналітики ISW вказали напрям головного удару

Бійці Збройних сил України, імовірно, прорвали російські оборонні позиції на південь від Оріхова в Запорізькій області. Аналітики припускають, що українські військові розпочали велику механізовану контрнаступальну операцію на заході Запоріжжя.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Джерела в російському Міноборони та кілька пропагандистських мілблогерів, зазначають аналітики, заявили про українську атаку в напрямку села Роботине неподалік Оріхова. Під час атаки ЗСУ, ймовірно, просунулися на відстань до 2,5 км на схід від Роботиного. Про це свідчать геолокаційні дані. Щоправда, ймовірно, російські окупанти застосували тактику гнучкої оборони і дещо відтіснили контрнаступ.

Аналітики наголошують, що російські війська залишаються притиснутими до лінії фронту, без ротації та значного підкріплення в цьому секторі. Натомість ЗСУ перекинули резерви на цей напрямок для проведення потужної операції. Протягом найближчих тижнів така ситуація може дозволити Україні почати більш успішне просування на південь від Оріхова. У ISW вважають, що це сприятливий момент для українських атак, враховуючи нещодавні успіхи українців із зачистки російських оборонних позицій та артилерійських ударів по районах зосередження окупантів.

Атаки в напрямку Роботиного означають перелом у контрнаступальних зусиллях України, вважають західні та українські офіційні особи. Два анонімних чиновники Пентагону сказали, зазначили аналітики, що "головний удар" українського контрнаступу розпочався.

Нагадаємо, спікер об'єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського спрямування капітан Валерій Шершень повідомив, що наступальні операції Збройних сил України продовжуються на двох напрямках у Запорізькій області. Водночас тривають ворожі штурми на Мар'їнському та Авдіївському відтинках фронту.

Також речник Генштабу Андрій Ковальов зазначав, що українські військові продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках. Бійці Збройних сил України закріплюються на досягнутих рубежах.

Ввечері 26 липня президент Володимир Зеленський повідомляв про успіхи ЗСУ на фронті, однак деталі обіцяв розповісти пізніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.07.2023 07:19