Верховний суд Іраку заборонив курдський референдум про незалежність

18 ВЕРЕСНЯ 2017 22:17

Іракський верховний суд заборонив проводити референдум про незалежність Курдської автономної області. Проведення референдуму про незалежність Курдської автономної області спричинить розділення країни і становить загрозу правовому порядку. Так верховний суд Іраку у понеділок, 18 вересня, обґрунтував заборону проведення курдами референдуму. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Al Jazeera.

Рішення виголошено, але не відомо, як його вдасться втілити в життя, оскільки іракські курди мають власний парламент, уряд і власні правоохоронні органи.

Тим часом уряд Курдської автономії на півночі Іраку перебуває під міжнародним тиском. США, Великобританія та Франція закликають відмовитися від проведення референдуму, запланованого на наступний тиждень.

Причиною тому є побоювання, що можливий конфлікт між курдами та іракськими урядовими військами може ускладнити боротьбу з бойовиками «Ісламської держави» на території Іраку.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді пригрозив курдам військовим втручанням.

Окрім Іракського Курдистану, курди збираються 25 вересня провести референдум і на спірних територіях, зокрема в Кіркуку.

Світ, 18.09.2017 22:17