Вибори спікера Палати представників США: антиукраїнський кандидат знімає свою кандидатуру

Республіканець Джим Джордан вирішив зняти свою кандидатуру з виборів спікера Палати представників Сполучених Штатів АмерикиВін виступає проти допомоги Україні,

Про це пише The Washington Post.

Після двох невдалих для Джордана турів голосування у вівторок і в середу, за інформацією видання, республіканці дали зрозуміти, що той не має достатньої підтримки для обрання на посаду спікера. Зазначається, що лише 199 представників власної партії його підтримали. Лідер демократів у нижній палаті Хакім Джеффріс знову отримав 212 голосів усіх своїх однопартійців. Для обрання спікера необхідна підтримка щонайменше 217 голосів.

У виданні повідомляють, що вже і сам Джордан схиляється до підтримки резолюції про надання повноважень тимчасовому спікеру Патріку Макгенрі. Це дозволить Палаті представників проголосувати федеральний бюджет, включно з допомогою Україні. 

Джим Джордан — один із найактивніших захисників експрезидента США Дональда Трампа і противник збільшення допомоги Україні.

Нагадаємо, 3 жовтня Палата представників США відправила у відставку спікера Кевіна Маккарті. Це вперше в історії США, коли спікера достроково відправляють у відставку. Демократична партія у повному складі проголосувала за відставку Маккарті. Звільнення підтримали 216 конгресменів, проти були — 210.

Ініціатором відставки Маккарті став республіканець Метт Ґетц. Це відбувалося на тлі загострення через ухвалення законопроекту про фінансування урядових установ і виділення допомоги Україні. Таке клопотання доволі рідкісне явище для США — його подавали лише двічі за минуле століття, і раніше жодного спікера не усунули у такий спосіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Політика, 19.10.2023 20:52