Голова МВС Ігор Клименко. Скріншот з відео

Вибухи, поранені та самогубство: усі деталі події у Шевченківському суді Києва

Надвечір 5 липня на території Шевченківського районного суду Києва прогримів вибух. В Офісі генпрокурора повідомили, що до цього причетний обвинувачений, якого доставили в суд для участі у засіданні. Спершу ЗМІ вказували на Ігоря Гуменюка, який підозрюється у скоєнні тяжкого злочину у 2015 році, внаслідок якого загинули четверо військовослужбовців НГУ. Пізніше цю інформацію підтвердив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

TrueUA розповідає про усе, що сьогодні сталося на території судової установи столиці.

Деталі вибуху у Шевченківському суді Києва

Клименко під час брифінгу повідомив, що до правоохоронців надійшло повідомлення про вибух о 17:20 — від жителів будинку, що розташований поблизу Шевченківського райсуду. У зв'язку з цим одразу були підняті відповідні служби Нацполіції, Служби безпеки, Сили спецназу. Правоохоронці провели швидку евакуацію усіх громадян, які перебували у суді й неподалік суду.

Міністр підтвердив, що, за попередньою інформацією, через дві години після завершення судового засідання підозрюваний Гуменюк спочатку закрився в туалеті, а потім привідкрив двері й кинув у бік караулу вибуховий пристрій.

"Після цього таких вибухів, попередньо, було два. Далі він намагався несанкціоновано покинути залу суду. Працівники, військовослужбовці конвою його зупинили пострілом у повітря. Він повернувся й забарикадувався в окремому приміщенні, й після цього працівники "Корпусу оперативної й раптової дії" міста Києва намагалися його деблокувати в цьому приміщенні", — повідомив Клименко.

Він зазначив, що зі зловмисником намагалися вести переговори, однак він не йшов на будь-який контакт. Після того, як працівники КОРДу деблокували двері у приміщення, де перебував Гуменюк, він кинув ще один вибуховий пристрій у них. Їхнє життя врятували щити, однак без травм не обійшлося.

"Наші працівники поліції отримали поранення нижніх кінцівок. На цей час вони перебувають в лікувальних закладах. Їхньому життю нічого не загрожує", — зазначив Клименко.

Підозрюваний підірвав себе

Міністр додав, що сам Гуменюк, попередньо, загинув від вибухового пристрою. Те, як він проніс вибухівку у приміщення суду, з'ясовуватимуть правоохоронці.

"Ми на цей момент не розуміємо, де були вибухові пристрої. Чи в залі, там де він забарикадувався, чи в туалеті. Чи, можливо, він у якийсь спосіб проніс із собою. На це дасть відповідь слідство. На цей момент хочу підтвердити: загинув сам зловмисник. Найімовірніше, що він підірвався на вибухонебезпечному предметі", — сказав міністр.

Щодо того, чи були у Гуменюка психологічні розлади, Клименко сказав: "Це питання до лікарів, які його обстежували й спостерігали за ним вісім років у СІЗО".

"На місці працюють вибухотехніки, щоби бути впевненими, що на місці злочину відсутні вибухові предмети чи пристрої. Кримінальні провадження відкриті. Це посягання на життя правоохоронного органу й посягання на втечу з-під варти суду. На місці працюють слідчо-оперативні групи, криміналісти. Детальніша інформація буде згодом", — повідомив очільник МВС.

Що відомо про Ігоря Гуменюка

Ігор Гуменюк народився у Кам'янець-Подільському. До Євромайдану навчався в університеті, очолював Кам'янець-Подільський осередок ВГО "Сокіл". Адвокат загиблого розповів, що Гуменюк — боєць добровольчого батальйону "Січ". Він перебуває у СІЗО вже фактично вісім років. Після початку повномасштабного вторгнення Гуменюк хотів вирушити на фронт. Водночас адвокат наголосив, що йому відмовили. За даними захисника, упродовж останніх двох років він був у пригніченому настрої.

Ігор Гуменюк

Ігор Гуменюк. Фото: Telegram

Суд 5 липня мав продовжити йому запобіжний захід. Гуменюка підозрюють у тому, що саме він кинув гранати під Верховною Радою влітку 2015 року. Внаслідок вибуху тоді загинули четверо нацгвардійців. Окрім того, постраждали понад 100 людей.

Гуменюку інкримінували одразу чотири статті Кримінального кодексу України. Не виключалося й довічне ув'язнення. Адвокат наголошував, що Гуменюк своєї провини не визнав.

Нагадаємо, у квітні в центрі Миколаєва чоловік посеред вулиці кинув гранату. Це сталося поблизу припаркованого легкового автомобіля "Жигулі", поблизу якого водій здійснював ремонт й стояла жінка. Жінка і зловмисник отримали осколкові поранення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 05.07.2023 20:34