На фото вибух на заводі в Коломні РФ. Джерело: соцмережі

Вибухи Росії: у ISW назвали ймовірного організатора

Головне управління військової розвідки України могло організувати щонайменше один з трьох ударів по території Росії 10-11 листопада. Йдеться про аварію на залізниці у Рязанській області.

Про це вказується у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). 

За інформацією "Суспільне.Крим", зазначають аналітики, саме ГУР організували вибух на залізничних коліях у Рязанській області, що призвело до аварії 19 вагонів вантажного поїзда вранці 11 листопада. У ISW повідомляють, що цей вибух може ускладнити поставки матеріально-технічного забезпечення російським військам найближчим часом. Відомий російський військовий блогер заявив, що потяг перевозив мінеральні добрива. РосЗМІ писали, що сходження з рейок сталося через "втручання сторонніх осіб".

"Також у ніч на 11 листопада в Росії пролунали два вибухи: один на пороховому заводі поблизу Котовська в Тамбовській області, а інший — неподалік від Коломни в Московській області, де, нібито збитий дрон впав на будівлю ДП "Конструкторське бюро машинобудування", яке займається виготовленням ракет "Кинджал" та "Іскандер", — йдеться у звіті.

Водночас речник ГУР Андрій Юсов наголосив, що не може офіційно ні підтвердити, ні спростувати інформацію про вибух на пороховому заводі під Тамбовом або сходження потяга з рейок. Однак, переконує розвідник, подібні акції будуть продовжуватися.

Зазначається, що українські чиновники не коментували удар у Коломні. Однак, міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю, опублікованому 11 листопада, заявив, що Україна відповість на російські удари по українській критичній інфраструктурі взимку взаємними ударами у відповідь, включно з нафтогазовою інфраструктурою.

Нагадаємо, за інформацією британської розвідки, через сімнадцять місяців після того, як повідомили про перші інциденти, диверсії на російській залізниці антивоєнними активістами продовжує становити серйозну проблему для російської влади.

Дослідження незалежного російського ЗМІ "Медіазона" свідчать, що станом на жовтень 2023 року з початку повномасштабного вторгнення до суду дійшло 76 справ про саботаж на залізниці. Притягнуто до кримінальної відповідальності щонайменше 137 осіб, переважна більшість з яких віком до 24 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.11.2023 07:25