Любомир Романків. Джерело: Facebook

Видатний український винахідник і пластун Любомир Романків помер у США

На 93 році життя помер Любомир Романків. Це сталося в ніч на 28 червня у США. Він був українським винахідником, науковцем, меценатом і діячем національної скаутської організації "Пласт".

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив український історик і пластун Юрій Юзич.

Любомир Романків народився 17 квітня 1931 року в Жовкві Львівської області. З ранніх років він був активним учасником українського Пласту, а згодом став одним із його головних лідерів.

Протягом своєї кар'єри Романків був провідним науковцем у технологічній корпорації IBM, яка є найбільшим світовим виробником усіх видів комп'ютерів і програмного забезпечення.

Романків є автором та співавтором понад 65 патентів, зокрема, того, що стосується запису та зчитування інформації з жорстких дисків. 2008 року його нагородили орденом князя Ярослава Мудрого за значний особистий внесок у розвиток українського скаутського руху.

За свої досягнення Романків отримав нагороди, серед яких медаль Перкіна, медаль Вітторіо де Нора, відзнака пам'яті Морріса Н. Лібмана та звання Винахідника року.

Романків — не лише видатний науковець, але й активний пластун. Він протягом багатьох років працював на посаді навчального пластуна. Романків також був ініціатором і організатором багатьох пластових заходів, зокрема, зборів, таборів і джемборі — традиційних скаутських злетів.

Любомир Романків. Джерело: Facebook-сторінка Юрія Юзича

Любомир Романків. Джерело: Facebook-сторінка Юрія Юзича

До того ж Романків з командою ІВМ випустив перші у світі жорсткі диски, які й придбала компанія Apple і незабаром презентувала перший настільний комп’ютер.

"Тоді, коли наші імена зі Стівом Джобсом внесли до Зали національної слави у Вашингтоні, мене вітали буквально так: "Ти досягнув такої ж слави, як і Джобс". А мої колеги, які працювали зі мною, говорили мені: "Ти їм поясни, що якби ти не винайшов того диска, то Стів Джобс не мав би чим похвалитися і не увійшов би до Зали слави", — розповідав колись Романків.

Нагадаємо, що 26 червня у віці 68 років у Варшаві помер український громадський і політичний діяч Стефан Романів. Він був першим заступником президента Світового конгресу українців, головою комісії з визнання Голодомору геноцидом проти українського народу та головою проводу Організації українських націоналістів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.06.2024 14:37