Фото: сторінка Х генсека НАТО Єнса Столтенберга

Відбулося засідання Ради Україна — НАТО за участю Зеленського: про що домовилися

У п'ятницю, 19 квітня, відбулося термінове засідання Ради Україна — НАТО за участі міністрів оборони Альянсу та президента України Володимира Зеленського. 

Про це повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг у соцмережі Х.

"Міністри оборони зустрілися віртуально в Раді Україна — НАТО з президентом Володимиром Зеленським, щоб задовольнити критичну потребу Києва в більшій кількості засобів протиповітряної оборони", — написав він.

За його словами, члени Альянсу "домовились активізуватися та надавати подальшу військову підтримку, в тому числі протиповітряну оборону".

"Найближчим часом очікую нових анонсів", — підсумував він.

Засідання Ради Україна — НАТО: звернення Зеленського

Своєю чергою президент Володимир Зеленський на засіданні Ради Україна — НАТО озвучив пріоритетні запити України. Зокрема, він заявив, що нашій державі "потрібно сім систем протиповітряної оборони Patriot".

"Для оборони нам потрібно ще сім Patriot чи подібних систем ППО, і це мінімальна кількість. Вони можуть урятувати багато життів і реально змінити ситуацію. У вас є такі системи", — звернувся гарант до учасників засідання.

Також Зеленський згадав про мільйон артилерійських снарядів та далекобійну зброю, яка необхідна українським військовим. 

"Їх потрібно нарешті доправити на передову. Що більше в руках наших бійців далекобійної зброї, то ближчий мир. На лінії фронту зараз дуже потрібні ракети великої дальності та артилерія", — зазначив президент.

Український лідер підкреслив, що Україні потрібні літаки, щоб подолати ворога.

"Якщо в нас є коаліція винищувачів, то потрібна достатня кількість літаків, щоб реально подолати російський повітряний флот. Справа не в кількості обіцянок, а в реальній кількості літаків у небі", — наголосив Зеленський.

Український президент попросив учасників засідання якнайшвидше ухвалювати рішення щодо допомоги Україні.

"Путіна треба спустити з неба на землю, і наше небо має знову стати безпечним. І це реально. І це повністю залежить від вашого вибору. Це вибір, чи справді життя всюди однаково цінне. Це вибір, чи однаково ви ставитеся до всіх партнерів. Вибір, чи справді ми союзники", — підсумував гарант.

Нагадаємо, 18 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом. Зустріч відбулася в Італії на полях зустрічі очільників зовнішньополітичних відомств "Групи семи". Очільник МЗС закликав НАТО до швидких дій для захисту українців від російського повітряного терору.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.04.2024 18:55