Відповідь Пучдемона королю Іспанії

05 ЖОВТНЯ 2017 10:48

Маніфестації на підтримку єдності Іспанії проходять в ці дні у Барселоні пліч-о-пліч з маршами за відділення від Мадрида.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на France 24.  

«Каталонія відстоюватиме свою незалежність до кінця», - заявив в офіційному телезверненні до громадян глава уряду автономії Карлес Пучдемон в середу ввечері, відмітивши, що каталонців «глибоко розчарувала» позиція короля Філіпа VI по референдуму про незалежність.   

За словами Пучдемона, монарх «проігнорував волевиявлення каталонського народу».   

«У своїй промові король підтримав політикові уряду Рахоя, яка була справжньою катастрофою для Каталонії. Монарх свідомо закриває очі на вимоги мільйонів каталонців, які думають не так, як він. І я хочу звернутися до Його

Величності безпосередньо, на мові, яку він розуміє, знає і на якій говорить: «Так справа не піде», - сказав Пучдемон на каталонському. - Досі ми не отримали ніякої позитивної відповіді від держави ні на одну з пропозицій про посередництво, які ми висували».  

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой цю заяву доки ніяк не прокоментував. Але Пучдемону відповіла віце-прем'єр і міністр територіального управління Сорайя Саенс де Сантамарія.   

Вона закликала каталонського лідера поважати Іспанію і її народ.   

«За межами закону немає демократії», - сказала віце-прем'єр, а Карлеса Пучдемона охарактеризувала так:   

«Він - лідер, що не дотримується законів. Він проти інститутів, проти Європи, проти більшості каталонців, яким послання короля принесло полегшення у момент великої невизначеності і замешкання».  

Референдум, результати якого влада Барселони вважає основою для проголошення незалежності, Мадрид не визнає.   

Але Карлес Пучдемон збирається виступити з офіційною заявою в парламенті Каталонії в понеділок 9 жовтня, оголосити підсумки голосування і викласти план подальших дій.   

У референдумі з питання виходу із складу Іспанії взяли участь 2,26 млн з 5,31 млн тих, що мають право голосу каталонців. 90% учасників голосування висловилися за незалежність.

 

Світ, 05.10.2017 10:48