Фото: 106.kiev.ua

Відтепер про булінг у школі можна повідомити швидко та анонімно: у МОН пояснили, як це зробити

Понад 53% учнів коли-небудь стикалися з булінгом, але через страх осуду чи погіршення ситуації лише половина з них повідомила про це батькам чи вчителям. Відтепер про випадки цькування у школах можна повідомити швидко та анонімно.

Про це повідомила прес-служба Міністерства освіти і науки України.

"Булінг — не нове явище, але багато років наше суспільство ігнорувало його, применшуючи, не помічаючи вплив цькування в школах між дітьми або щодо дітей зі сторони працівників школи. Нам не вистачало розуміння того, що це таке, і як це у перспективі негативно, травматично може впливати на формування особистості" — зазначила заступниця міністра освіти та науки України Євгенія Смірнова.

МОН впровадило опцію швидкого повідомлення про випадки булінгу. Відтепер дитина самостійно чи її батьки можуть заповнити коротку анкету та надіслати електронну скаргу, залучивши до розв'язання проблеми керівництво школи та, за потреби, поліцію.

Як повідомити про випадки булінгу онлайн:

  1. Зайти на сайт АІКОМ та натиснути кнопку "Повідомити про булінг".
  2. Зареєструватися або увійти в уже наявний акаунт.
  3. Заповнити коротку анкету. Заяву можна подавати анонімно чи зазначити свої дані.
  4. Натиснути кнопку "Продовжити" та підтвердити заяву.
  5. Ознайомитися з рекомендаціями щодо того, як реагувати на булінг.

У МОН зазначили, що якщо заяву створює дитина, то вона матиме дві опції:

  • не зазначати інформацію, яка може її ідентифікувати, тоді заява буде повністю анонімною;
  • зазначити особисту інформацію, що значно полегшить школі та поліції розвʼязати конкретну ситуацію.

Якщо заяву створюють батьки чи інші законні представники, то створити анонімну заяву неможливо.

"Анонімні заяви можуть розглядатися тільки на рівні школи, але якщо ви відчуваєте, що ситуація потребує залучення представників поліції, тоді краще зазначити інформацію, яка може допомогти школі та поліції зв’язатися з вами та допомогти ефективно розвʼязати ситуацію", — пояснили у відомстві.

В анонімній заяві достатньо лише описати випадки булінгу, які відбулися. Якщо ж заяву буде спрямовано в поліцію, то можуть знадобитися докази або свідчення для підтвердження факту булінгу. 

Нагадаємо, на початку вересня, у ліцеї імені Івана Пулюя в Івано-Франківську стався скандал. Дев'ятикласницю не допустили до уроку через її одяг, адже у навчальному закладі — офіційний дрес-код, якого, на думку керівництва, не дотрималася дівчина. 

Додамо, раніше у столичній школі вчитель обзивав учня, який переїхав до Києва з Луганщини. Він назвав його "сєпарською гнидою".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.10.2024 20:21