Фото ілюстративне. Джерело: lexinform

В Україні Telegram-канали заробляють на дитячому та підлітковому цькуванні: розслідування

В Україні збільшується кількість Telegram-каналів, що "спеціалізуються" на булінгу дітей і підлітків у мережі. При цьому вони на таких речах заробляють кошти.

Про це свідчать результати незалежного журналістського розслідування від NGL.media.

"У березні дівчина Дарина П. отримала повідомлення від подруги з посиланням на телеграм-канал "Сущность Львова | 2024". Коли відкрила посилання, то побачила стоп-кадр зі свого ролика у TikTok, на якому вона задля жарту п’є воду з пляшки з-під алкоголю. При цьому фото супроводжувалося нецензурним підписом. Коли наступного дня дівчина прийшла до школи, виявилося, що усі її знайомі уже знали про це. На той момент канал існував уже близько місяця та мав тисячі підписників, у ньому майже щодня публікували десятки фото місцевих підлітків з образливими підписами", — зазначили розслідувачі.

Дівчина написала адміністратору анонімного Telegram-каналу з проханням видалити образливу публікацію.У відповідь той вимагав заплатити 200 гривень. Після того, як Дарина перерахувала гроші на його картку, пост справді видалили. Ще за 300 гривень адміністратор пообіцяв розкрити їй контакти кривдника — того, хто надіслав її фото з коментарем. Через скарги цей канал згодом заблокували.

"Схема проста. Опублікувати будь-що можна анонімно та безкоштовно. Заробляли адміністратори на видаленні постів і продажі контактів замовника. Ми пишемо в минулому часі, оскільки цей канал уже закрили. Проте сам бізнес нікуди не зник, і в Telegram досі працюють канали та чати з тією ж "бізнес-ідеєю", сукупна аудиторія яких уже перевищила 55 тисяч підписників. Їх адмініструють українці різного соціального статусу — наприклад, піаніст, військовослужбовцем ЗСУ чи комунікаційник. NGL.media змогли ідентифікувати частину цих людей. Крім того, з великою часткою ймовірності ми можемо припустити, що реальними кураторами цієї мережі є російські спецслужби", — додали журналісти.

Вони також з’ясували, що на шкідливу діяльність Telegram-каналів зі словом "сущность" у назвах звернула увагу кіберполіція України, через що їх частково заблокували.

"Блокування та зміна назви каналів, ймовірно, пов’язані з діяльністю кіберполіції, яка порушила кримінальну справу щодо однієї зі "сущностей" у Дніпрі. Як розповіли в поліції, наприкінці лютого канал "Сущность Днепра | 2024", який мав понад 8 700 підписників, заблокували спільними зусиллями батьки та вчителі", — йдеться в публікації.

Після публічного розголосу велика частина Telegram-каналів зі словом "сущность" і прив’язкою до українських міст у назвах мігрували до групи "Все о тебе Украина: Что о тебе думают". За інформацією розслідувачів, тут зібрані канали Дніпра, Києва, Львова й Одеси, а також новий всеукраїнський чат для цього.

"Журналістка NGL.media протестувала систему розміщення та зняття постів у групі. Тариф для жертв всеукраїнського булінгу єдиний: за видалення посту та за контакти кривдника треба викласти по 200 гривень. І головне — від менеджерів "Все о тебе Украина" вона отримала той самий номер картки, який раніше їй дали менеджери львівської "Сущности", — зауважили медійники.

Розслідувачі змогли знайти відомості про двох осіб, які адміністрували такі канали в месенджері Telegram і вказували номери банківських карток для перерахунку коштів за послуги, які є незаконними в Україні та не відповідають міжнародному законодавству, що охоплює захист прав і свобод неповнолітніх. Номери телефонів цих осіб мають російські міжнародні коди.

"Окрім того, до видалення львівського каналу профіль його менеджера був зареєстрований на російський номер телефону +79059187325. Цей же номер контактний для менеджера московського каналу "Сущности". І головне — тепер цим номером користується менеджер загальноукраїнської групи "Все о тебе Украина: Что о тебе думают". Колишній менеджер одеського проекту теж мав російський номер +79318503488", — повідомило NGL.media.

Нагадаємо, що в грудні минулого року в селищі Рокитному Київської області між підлітками стався конфлікт. Одна з дівчат потрапила у лікарню після бійки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.04.2024 11:44