Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Війна має катастрофічні наслідки для довкілля: підраховано суми збитків для кожного регіону України

Обстріли лісів, наземних і морських екосистем, промислових об’єктів, транспортної інфраструктури та будинків, руйнування систем водопостачання, каналізації та поводження з відходами провокують широкомасштабну та серйозну шкоду з довгостроковими наслідками довкілля та для здоров’я людей.

Про це повідомило Polskie Radio з посиланням на дослідження Богдана Хойніцького з лабораторії біокліматології Університету природничих наук у Познані.

Він наголосив, що світова екологічна спільнота переймається подіями в Україні, адже питання екології та зміни клімату — це не проблема однієї країни. Тож про війну та її наслідків для екології неодноразово пишуть світові ЗМІ.

Збитки, пов’язані з руйнуванням Росією природного середовища України, оцінюють у мільярди євро. Війна також сприяє викиду парникових газів, зокрема, метану з пошкодженого газопроводу.

"Викид однієї тонни метану еквівалентний викиду понад 30 тонн вуглекислого газу. А "локальних ефектів" викидів вуглекислого газу не існує. Ці ефекти завжди глобальні. Щоразу, коли ми щось викидаємо в навколишнє середовище, ми змінюємо реальність. Якщо ми викидаємо газ в атмосферу, наприклад у нашому університеті, то через місяць він над Антарктидою. Тому неважливо, транслюватимемо ми це з України, Польщі чи Бангкока, ефект завжди буде однаковий", — наголосив Богдан Хойніцький.

Проект UA War Infographics оцінив шкоду, яку окупанти агресивними діями завдали кожній області та регіону України.

Джерело: UA War Infographics

Джерело: UA War Infographics

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець розповідав улітку, що внаслідок підриву окупантами Каховської гідроелектростанції довкіллю задано чималих збитків. Орієнтовна сума становить 55 мільярдів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.01.2024 20:54