Вік собак перевели в людські роки за допомогою метилювання ДНК

19 ЛИСТОПАДА 2019 00:28

У Каліфорнійському університеті біологи склали нову формулу визначення віку собак. Раніше вважалося, що для того щоб зрозуміти, скільки «людських» років собаці, її вік просто потрібно помножити на сім. Однак, вчені вважали, що такий розрахунок не може вважатися вірним. Потрібно порівнювати через фізіологічні стадії: коли починають з'являтися зуби, статеве дозрівання, старіння.

За основу дослідники брали такий фактор, як метильні групи, які приєднуються до ДНК, не змінюючи його.

- Ми спостерігали найбільшу схожість метилом при порівнянні молодих собак з молодими людьми або літніх собак з дорослими людьми, - повідомляють дослідники, теорію вчених опублікував портал bioRxiv.

В результаті вивели формулу: людський вік = вік собаки x 16 +31.

Використовуючи епі-генетику і фізіологію вчені встановили, що семитижневе щеня по всіх вікових характеристик відповідає дитині 9 місяців. У цьому віці у цуценят, як і у дітей прорізаються зуби. Ознаки старості з'являються у лабрадора 12 років, якщо переводити на «людський» вік, то собаці 70 років.

 - Для підліткової і зрілої стадій відповідність була більш приблизна: епігеном демонстрував більш швидкі зміни у собак в порівнянні з людьми, ніж очікувалося за фізіологічними таблицями, - повідомляють дослідники.

Технології, 19.11.2019 00:28