Колаж TrueUA

Виплати до Дня Незалежності, більше жіночих купе та зміни для платників податків: чого чекати українцям у серпні

У серпні 2024 року на українців очікує низка змін, які торкнуться різних сфер. Зокрема, деякі громадяни отримають фінансову допомогу до Дня Незалежності, а у потягах на низці маршрутів з'явиться більше жіночих купе. До того ж зміняться правила оподаткування для деяких підприємців у результаті набуття чинності закону про "Клуб білого бізнесу".

Яких змін очікувати українцям в останній місяць літа — у матеріалі TrueUA. 

Тарифи з 1 серпня: чи буде підвищення цін на комунальні послуги

Ціни на електроенергію

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, підвищення цін на світло найближчим часом не очікується. До закінчення осінньо-зимового періоду 2024-2025 років тариф на електроенергію для побутових споживачів переглядатись не буде.

З 1 червня зросли тарифи на електроенергію — від 2,64 до 4,32 гривні за 1 кіловат-годину. Цей тариф зафіксований до 30 квітня 2025 року і його переглядати не планують. Так, у серпні за кіловат-годину українцям доведеться заплатити 4,32 гривні. Щодо нічного тарифу на електроенергію, то тепер він становить — 2,16 гривні.

Ціна на газ 

В Україні не планують підвищувати тарифи на газ. За даними НАК "Нафтогаз України", для домогосподарств вартість блакитного палива залишиться незмінною щонайменше до 30 квітня 2025 року. Відповідно ціна на газ у серпні складатиме сім гривень 96 копійок за куб.

Варто зазначити, що у квітні 2024 року затвердили постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа. До того ж компанія "Нафтогаз" продовжила дію пільгового тарифу на блакитне паливо для населення.

Ціни на водопостачання

Ціни на воду у серпні також не зміняться, попри те, що НКРЕКУ неодноразово намагалася збільшити тарифи на цей вид комунальних послуг. Проте у кожному регіоні вартість водопостачання різна. Це залежить одразу від кількох факторів: вартості електроенергії, доступу до водних ресурсів, ціни на реагенти тощо.

ціни на комуналку

Фото: ua-energy.org

Виплати до Дня Незалежності: хто отримає допомогу у серпні

Деякі громадяни отримають разову грошову допомогу до Дня Незалежності. Зокрема виплати отримають особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, ветерани війни та особи, що працюють в спеціальних умовах. За даними ПФУ, пенсіонерам, які мають право на таку виплату, грошова допомога буде виплачена у серпні разом із пенсією — без додаткового звернення.

Також допомогу нарахують ветеранам війни, які проходять службу, або працюють та не є пенсіонерами. Кошти буде спрямовано на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій, де такі громадяни проходять службу (працюють), на підставі поданих заявок, в тому числі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду. Ті, хто має право на виплату, не є пенсіонером та не проходить службу (не працює), гроші отримає за місцем проживання на поточний рахунок в уповноваженому банку.

Більше жіночих купе 

З 1 серпня у пасажирських поїздах на ще чотирьох маршрутах з'являться жіночі купе. "Укрзалізниця" додає жіночі купе на таких рейсах далекого сполучення:

  • ⁠№ 1/2 Харків — Івано-Франківськ;
  • № 5/6 Запоріжжя — Ясіня;
  • № 43/44 Черкаси — Івано-Франківськ;
  • № 95/96 Київ — Рахів.

Варто зазначити, що квитки до жіночих купе на вказані поїзди доступні у продажу з 13 липня. Посадка до відповідних вагонів доступна жінкам та дітям, яким не виповнилося шість років.

Фото: "Укрзалізниця"

Фото: "Укрзалізниця"

Закон про "клуб білого бізнесу": які зміни очікуються для платників податків

Президент Володимир Зеленський 24 липня підписав закон №3813 про особливості податкового адміністрування під час війни для платників з високим рівнем добровільного дотримання норм ПКУ (закон про "клуб білого бізнесу"). Він набирає чинність з 1 серпня.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики українського парламенту, народного депутата від фракції "Слуга народу" Данила Гетманцева, закон про "клуб білого бізнесу" передбачає:

  1. Запровадження переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.
  2. До переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства відноситимуться юридичні особи та фізичні особи-підприємці, резиденти "Дія.Сіty", які відповідатимуть низці вимог та критеріїв з урахуванням системи оподаткування (зокрема, вимоги до рівня сплати податків, вимоги до рівня нарахування заробітної плати тощо).

Платники податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які будуть у переліку, отримуватимуть наступні переваги:

  • мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;
  • скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування;
  • скорочення строків надання індивідуальних податкових консультацій;
  • за платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти зокрема із використанням засобів дистанційного зв’язку, у тому числі у режимі відеоконференції.

Фото: соцмережі

Виплати для ВПО з 1 серпня

В Україні уряд фінансово підтримує внутрішньо переміщених осіб. У серпні 2024 року переселенці продовжуватимуть отримувати грошову допомогу. За словами заступника міністра фінансів Романа Єрмоличева, цього року, попри виклики для фінансової системи, уряд збереже всі видатки для ВПО.

Так, у 2024 році у держбюджеті для здійснення соціальних виплат спрямовано 136,5 мільярдів гривень. Кошти отримають майже п'ять мільйонів ВПО. З цього обсягу на допомогу для проживання внутрішньо переміщеним особам буде виділено 57,6 мільярда гривень, що більше майже у 20 разів порівняно з видатками до повномасштабного вторгнення РФ. Ці кошти буде спрямовано на підтримку ВПО, кількість яких порівняно з 2021 роком зросла в 11 разів.

Надходити виплати у серпні будуть 15 та 28 числа. Розмір допомоги для ВПО не зміниться:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — три тисячі гривень:
  • для інших осіб — дві тисячі гривень.

 

Фото: ілюстративне. Джерело: realgazeta.com.ua

Міжнародний реєстр збитків: у серпні отримати допомогу зможуть ще 12 категорій українців

До Міжнародного реєстру збитків зможуть звернутися більше українців, які постраждали від російської агресії. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у серпні подати заяви на відшкодування матимуть можливість ще 12 категорій громадян.

За його словами, надіслати заяву можна буде щодо загибелі людей, внутрішнього переміщення, пошкодження об’єктів критичної інфраструктури тощо. Механізм буде цифровізований та доступний у "Дії".

Фото: TrueUA

У Чехії збільшать виплати українським біженцям

Українські біженці, які тимчасово проживають у Чехії, з 1 серпня отримуватимуть більші виплати. Розмір допомоги змінили у зв’язку зі скасуванням безплатного житла. Уряд країни ухвалив рішення щодо збільшення гуманітарної допомоги українським біженцям. 

Відповідно до схваленої зміни, так звані зараховувані суми витрат на житло, що є частиною гуманітарної допомоги біженцям, зростуть до 229 євро (6000 крон) на місяць для вразливих категорій і до 152 євро (4000 крон) — для інших громадян.

При цьому вже не матиме значення, чи внесене житло, де живуть біженці, до спеціального реєстру, чи ні. В одному домогосподарстві буде враховуватися до п’яти осіб.

Нацбанк з серпня почне вилучати з обігу популярні банкноти

З 1 серпня Національний банк почне вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003–2007 років. Їх будуть поступово замінювати на більш сучасні банкноти зразка 2014 та наступних років випуску.

Банкноти номіналом 500 гривень старого зразка залишатимуться дійсним платіжним засобом. Українці без обмежень зможуть продовжувати ними розраховуватися. Такі банкноти не потрібно спеціально обмінювати. Зазначається, що мета такого рішення — це підвищення якості готівки в обігу, адже банкноти номіналом 500 гривень 2003-2007 років зазнали значної зношеності.

Нацбанк з 1 серпня 2024 року спільно з банками поступово вилучатиме з готівкового обігу зазначені банкноти, зокрема:

  • українські банки не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
  • НБУ припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Фото: НБУ

Магнітні бурі: календар на серпень 2024 року

На третій місяць літа прогнозують декілька відчутних магнітних бур. Першу очікують з 1 по 2 серпня (слабка магнітна буря), другу — з 15 по 16 липня (слабка магнітна буря). Ще одна магнітна буря червоного рівня накриє Землю 3 серпня — вона вважається середньою.

Всі три геомагнітні шторми очікують у першій декаді місяця. Але це не означає, що надалі їх не буде. Експерти Meteoagent постійно оновлюють інформацію.

У метеозалежних можуть бути: головний біль, запаморочення, нудота і блювота, біль у суглобах і м'язах, висока температура, підвищений тиск та безсоння.

У ці дні рекомендується: більше відпочивати, гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися та дотримуватися режиму сну.

Магнітні бурі

Фото ілюстративне зі соцмереж

Вихідні дні у серпні: скільки відпочиватимуть українці

Серпень 2024 року має низку державних та професійних свят. Зокрема, українці відзначатимуть День Незалежності та День українського прапора.

Цього місяця відпочиватимемо лише у суботу та неділю, адже додаткові вихідні під час воєнного стану не надаються, навіть якщо святковий день збігається з суботою чи неділею. Вихідні дні серпня 2024 року3, 4, 10, 11, 17, 18, 24, 25, 31 числа.

календар червень

Фото: calendar.ua

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.08.2024 08:30