Коли в Україні можуть знову переглянути тарифи на світло: відповідь Міненерго

В Україні ще одного підвищення цін на світло найближчим часом не очікується. Тариф на електроенергію не переглядатиметься до 1 травня 2025 року.

Про це йдеться у відповіді міністра енергетики України Германа Галущенка на запит народного депутата Олексія Кучеренка.

"Ціна на електричну енергію для побутових споживачів згідно з Постановою №632 затверджена до 30 квітня 2025 року. Тобто до закінчення осінньо-зимового періоду 2024-2025 років тариф на електроенергію для побутових споживачів переглядатись не буде", — йдеться у документі, який нардеп опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що основними причинами зростання фактичної повної собівартості світла за період 2019-2024 року є суттєве зниження відпуску електроенергії внаслідок окупації Російською Федерацією Запорізької АЕС, суттєве збільшення вартості ядерного палива та інших витратних матеріалів, що закуповуються за кордоном, переоцінка активів компанії, вплив інфляційних процесів та збільшення курсу іноземної валюти.

Варто зазначити, що з 1 червня в Україні зросли тарифи на електроенергію — від 2,64 до 3,32 гривні за 1 кВт*год. 

Варто зазначити, що нещодавно перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак зазначала, що під час підвищення тарифів на електроенергію держава знайде гроші на субсидії для всіх родин, які потребують допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг.

Нагадаємо, раніше заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук заявила, що ринкова вартість однієї кіловат-години — понад 7,5 гривні. А новий тариф на світло для населення 4,32 гривні за кВт-год покриває винятково собівартість виробництва та передачі електроенергії побутовим споживачам в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.07.2024 04:28