Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Як підвищення тарифів на електроенергію вплине на субсидії: пояснення уряду

Під час підвищення тарифів на електроенергію держава знайде гроші на субсидії для всіх родин, які потребують допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг.

У цьому запевнила перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак в ефірі "Еспресо".

Як відомо, з 1 червня тариф на електроенергію для населення підвищився до 4,32 грн/кВт. Раніше вартість електрики складала 2,64 грн/кВт. Новий тариф діятиме з 1 червня 2024 року до кінця квітня 2025 року.

"Щодо підвищення тарифів та субсидій, хочу всіх заспокоїти, бо механізм субсидій працює так, що, якщо тариф підвищується, а ви є родиною, яка отримує субсидії, то субсидія вам буде перерахована автоматично. Вже з січня 2023 року в нас субсидії повністю цифралізовані. Нарахування виплат здійснює Пенсійний фонд, який має дуже потужну ІТ-систему. Якщо тарифи будуть підвищені, то для всіх тих родин, які мають субсидії сьогодні, ми самі автоматично ці субсидії перерахуємо. Гроші для цього є і будуть", — наголосила перша заступниця міністра соціальної політики.

За її словами, якщо родина не отримує субсидій, але внаслідок підвищення тарифів відчула, що оплата житлово-комунальних послуг є надмірною, то треба звертатися до Пенсійного фонду.

"Розроблені зручні інструменти — це так звана спрощена заява на субсидію. Заходьте на сайт "Дії" чи на сайт Пенсійного фонду, потім до електронного кабінету, де онлайн можна подати коротеньку заяву. Решту ми зробимо самі, як держава. І ми будемо призначати субсидії всім, хто їх потребує", — підсумувала Дарина Марчак.

Нагадаємо, декілька днів тому в Міністерстві соціальної політики України зазначали, що в Україні більшість субсидій та пільг на неопалювальний період призначають автоматично. Проте є категорії споживачів, яким потрібно звернутися у відповідні органи та поновити документи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.06.2024 10:57