Фото: "Дзеркало тижня"

Житлові субсидії та пільги: кому до 1 липня потрібно оновити документи для продовження виплат

В Україні більшість субсидій та пільг на неопалювальний період призначають автоматично. Проте є категорії споживачів, яким потрібно звернутися у відповідні органи та поновити документи.

Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики України.

"Більшості українців, які отримували субсидію під час опалювального сезону, її розмір на неопалювальний період — Пенсійний фонд перерахує самостійно. Спеціально нікуди звертатись не потрібно", — йдеться у повідомленні.

Проте, якщо отримувач виплат одночасно відповідає усім наступним критеріям, йому необхідно до 1 липня 2024 року звернутися до ПФУ. Зокрема, це користувачі які:

  • отримували субсидії (пільги) на початок повномасштабної війни (у січні 2022 року);
  • з січня 2022 року і до сьогодні продовжують отримувати субсидії (пільги);
  • на початок повномасштабної війни проживали на тимчасово окупованій території, чи в зоні активних бойових дій;
  • з початку повномасштабної війни жодного разу не звертались до органів соціального захисту, чи Пенсійного фонду із заявою та декларацією щодо актуалізації відомостей про себе, чи членів сім'ї або домогосподарства, адресу перебування, наявних комунальних послуг тощо з метою перепризначення субсидії (пільги).

Подати заяву, декларацію та необхідні документи до Фонду можна одним із наступних способів:

  • відвідати найближчий сервісний центр Пенсійного фонду України;
  • через уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад;
  • через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • направивши документи поштою (на адресу органу Фонду);
  • онлайн (через вебпортал електронних послуг ПФУ, мобільний застосунок "Пенсійний фонд" або через портал "Дія".

У Мінсоцполітики наголосили, що якщо не звернутися до органів Пенсійного фонду України із заявою та декларацією, — з липня відповідні виплати будуть зупинені. Поновлення відбудеться лише тоді, коли користувач звернеться до ПФУ, а він прийме позитивне рішення про призначення субсидії чи пільги на оплату житлово-комунальних послуг або придбання твердого палива, скрапленого газу.

Нагадаємо, наприкінці квітня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що нашій державі у 2024 році вистачить коштів в бюджеті на соціальні виплати завдяки новій допомозі від США. Це в першу чергу стосується пенсій та субсидій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.06.2024 22:29