Фото: Telegram-канал Ірини Верещук

Виплати переселенцям із Харківської області: у Мінреінтеграції пояснили, хто може отримати допомогу

Українці, які повторно виїжджають із небезпечних районів Харківщини, можуть знову отримувати виплати як переселенці. Проте вони мають бути у списках евакуйованих, які створює місцева влада.

Про це повідомила віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Так, особи, які виїжджають із небезпечних районів Харківської області, можуть поновити статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та оформити виплати. 

"У межах обов’язкової евакуації із Вовчанська та Липців люди, які повторно виїхали, мають право на виплати для внутрішньо переміщених осіб", — наголосила вона.

За її словами, йдеться про тих громадян, які є у списках евакуйованих, що складає місцева влада. Для включення до цього списку особи, які самостійно виїхали із населених пунктів Харківської області, де оголошено обов’язкову евакуацію, можуть звертатися до Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА за телефоном гарячої лінії: (066) 283-41-43.

Як поновити статус ВПО

Для поновлення статусу внутрішньо переміщеної особи необхідно звернутися до:

  • ЦНАПу;
  • управління соціального захисту населення у громадах.

У Мінреінтеграції нагадали, що державна грошова допомога для ВПО становить 2000 гривень на місяць для дорослих та 3000 гривень — для дітей та осіб з інвалідністю. 

Крім того, в Україні внутрішньо переміщеним особам планують надавати субсидію на оренду житла. Пілотний проект має бути реалізованим протягом двох років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.05.2024 17:35