Фото: ТАСС

Візит Лукашенка до Китаю: ISW пояснив, чому ця поїздка вигідна Кремлю

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко під час офіційного візиту до Пекіна може допомогти реалізації китайсько-російських схем ухилення від санкцій. Зокрема, налагодити поставки зброї із Китаю до країни-агресорки.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Раніше повідомлялося, що Лукашенко під час свого триденного візиту підпише великий пакет угод про розвиток спільних проектів, торговельно-економічного, інвестиційного, гуманітарного та політичного співробітництва з Китаєм.

Сам Лукашенко раніше заявляв, що білоруська оборонна промисловість може виробляти зброю, оскільки Білорусь має доступ до мікроелектроніки, оптики та інших імпортних компонентів з інших держав.

Також аналітики нагадали, що під час візиту до Китаю Лукашенко говорив, що Росія готова зробити кроки до мирного врегулювання та припинення війни проти України. Тоді ж він звинуватив Захід і США в тому, що вони змусили українських чиновників відмовитися від переговорів з РФ.

"Путін і Лукашенко, ймовірно, скористаються публікацією Китаєм "мирного плану" з 12 пунктів, щоб відновити існуючу російську інформаційну операцію, яку Кремль застосував у грудні 2022 року", — йдеться у звіті Інституту.

Експерти ISW пояснили, що ця інформаційна кампанія мала на меті спонукати західних офіційних осіб запропонувати превентивні поступки та змусити Україну вести переговори на російських умовах і, ймовірно, сприяла затримці надання західними танків та іншого обладнання, необхідного для продовження українських механізованих контрнаступів.

"Кремль може відновити переговорну інформаційну операцію, щоб знизити ефективність майбутніх українських контрнаступів шляхом затримки надання необхідної західної допомоги та прагнути отримати поступки перед потенційними подальшими невдачами в Україні", — додали у звіті.

Нагадаємо, 28 лютого самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко прибув до Китаю. Диктатор планував зустрітися з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.03.2023 07:10