Фото: Depositphotos

Влада Швеції не виключає напад Росії: викладено нову оборонну доктрину країни

Швеція не виключає збройний напад з боку Російської Федерації. Попри те, що Росія загрузла в Україні, існують можливості для агресивних дій проти цієї країни.

Такими є певні висновки з доповіді комітету оборони Allvarstid, представленої в понеділок, пише SVT.

"Це чіткий сигнал для Росії", — заявив один із чиновників, які працювали над доповіддю.

Зазначається, що назва доповіді "Альварстід" пов'язана з підготовкою 1939-1945 років.

"Тепер ми починаємо з текстів, які гостріші, ніж будь-коли", — каже один з авторів звіту.

За даними джерелами, аналіз політики безпеки ґрунтується на тому ж листі, що й аналіз, опублікований п'ять років тому, про те, що "не можна виключати збройний напад на Швецію. Також не можна виключати, що проти Швеції можуть бути застосовані військові засоби чи погрози застосування сили".

"Загальна думка при підготовці полягала в тому, що зараз це терміново, і ми сподіваємося, що цей звіт тому також надішле сигнали структурам тотальної оборони, що зараз "серйозний час", тепер настав час братися за справу", — йдеться у звіті.

У доповіді йдеться про те, що сухопутні війська Росії скуті в Україні, але, попри це, щодо Швеції існує кілька військових загроз.

"Крім того, Росія ще більше знизила поріг для застосування військової сили та демонструє високу схильність до політичного та військового ризику. Здатність Росії проводити операції з використанням військово-повітряних сил, військово-морських сил, зброї дальньої дії чи ядерної зброї проти Швеції залишається незмінною. Росія також має можливість діяти спецпідрозділами", — пише один 

Нова доктрина Швеції

У звіті викладено нову доктрину політики безпеки. Перед поданням заявки до НАТО такою відправною точкою було те, що Швеція будує свою безпеку на деклараціях солідарності з іншими скандинавськими країнами та країнами ЄС.

Авторитетне джерело зазначає, що нова доктрина безпекової політики здійснюється в рамках членства в НАТО.

"Декларацію солідарності тепер замінено заявою про те, що "життєво важливим інтересом національної безпеки Швеції є відстоювання незалежності, суверенітету та територіальної цілісності нашої країни". Ми готові захищати нашу країну, наше населення, нашу демократію, нашу свободу та наш спосіб життя до краю за допомогою збройної сили", — цитує текст доктрини джерело.

Нагадаємо, 22 березня парламент Швеції офіційно схвалив законопроект, що дозволяє країні вступити до НАТО, коли її заява буде ратифікована всіма 30 членами альянсу. 4 квітня президент США Джо Байден привітав офіційний вступ Фінляндії до НАТО і закликав Туреччину та Угорщину негайно завершити процес ратифікації заявки Швеції на приєднання до альянсу.

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО ще у травні 2022 року. Вони сподівалися на швидкий процес приєднання і були здивовані запереченнями Туреччини та Угорщини. На сьогодні із 30 країн-членів НАТО тільки Туреччина та Угорщина ще не ратифікували заявку Швеції, а до цього затягували й вступ Фінляндії. Для прийняття до складу НАТО нових членів потрібне схвалення всіх 30 країн, що входять до Альянсу.

Як повідомив 26 травня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстром, країна робить усе можливе, аби вступ до Альянсу був якнайшвидшим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.06.2023 18:55