Фото: сайт Офісу президента України

Воллес пояснив, чому Росія залишатиметься серйозною загрозою у майбутньому

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що Російська Федерація залишатиметься серйозною загрозою й у майбутньому. Його найбільше турбує небезпека прямого зіткнення з РФ, випадково або ні. Також посадовець не виключає, що Росія потенційно може атакувати підводні комунікації Європи.

Про це він заявив в інтерв’ю The Times. Британський міністр наголосив, що занепокоєний загрозою від Китаю, яка зростає, зокрема його намірами щодо Тайваню. Також Воллеса турбують загрози від глобальної діяльності таких терористичних організацій як "Аль-Каїда" та ІДІЛ.

Проте він визнав, що найбільше його бентежить загроза воєнного конфлікту з Росією — чи внаслідок випадкового збігу обставин, чи інакше. На його думку, РФ залишається серйозною силою навіть після втрат в Україні.

"Якщо Путін програє в Україні, його це дуже зачепить… У нього все ще є повітряні сили і флот — і ми бачимо, що цей флот здійснює доволі агресивні маневри… У наступні три-чотири роки він ще може завдати удару", — зазначив Воллес, нагадавши також, що у РФ залишається ядерна зброя.

Він зауважив, що Путін "ще не завершив" і буде шукати винних у своїх неприємностях, та що у Росії вже озвучували припущення, що нібито до заколоту Пригожина могли бути причетні британці. На думку міністра Британії, Росія потенційно може атакувати підводні комунікації союзників, що забезпечують інформації даних та енергоресурсів. 

"40% європейських енергоресурсів зараз надходить з газових родовищ Норвегії. Уявіть, наскільки це вразливе місце", — зазначив міністр. 

Нагадаємо, Воллес підтвердив інформацію, що піде у відставку. Раніше про це писали західні ЗМІ. Посадовець зазначив, що покине посаду міністра оборони Великої Британії під час наступних кадрових перестановок в уряді країни. Це може статися вже цієї осені. 

11 липня міністр оборони Великої Британії різко відреагував на критику Володимира Зеленського щодо надання запрошення Україні на вступ до НАТО. Він заявив, що країни Заходу не є онлайн-магазином Amazon і не можуть передати Україні всю необхідну зброю зі своїх запасів. Воллес сказав, що Києву треба більше дякувати союзникам за підтримку. Згодом Воллес виправдовувався, що його слова вирвали з контексту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.07.2023 00:06