ВООЗ: багато небезпечних бактерій виробили стійкість до антибіотиків

30 СІЧНЯ 2018 11:10

Стійкість до антибіотиків спостерігається у півмільйона людей в 22 країнах - причому як в бідних, так і в багатих, передає TrueUA з посиланням на UN  

Про це повідомили експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Відповідні дані були отримані Глобальною системою епіднагляду за стійкістю до протимікробних препаратів.  

Серед бактерій, що виробили резистентність до антибіотиків, - кишкова паличка, сальмонела, а також золотистий стафілокок та інші збудники пневмонії, менінгіту та ще ряду небезпечних захворювань. «Доповідь підтверджує, що проблема стійкості до антибіотиків дуже серйозна, - сказав представник ВООЗ Марк Спренгер. - Деякі з найбільш поширених - і найнебезпечніших інфекцій, стали стійкими до ліків.   

І що викликає особливе занепокоєння, патогени не знають національних кордонів. Саме тому ВООЗ закликає всі країни ввести надійну систему відстеження резистентності, дані з якої будуть надходити в глобальну систему».   

Зазначається, що, на сьогоднішній день лише 52 країни використовують Глобальну систему епіднагляду за стійкістю до протимікробних препаратів. Система відстежує резистентність збудників найбільш небезпечних захворювань, за винятком туберкульозу.  

Справа в тому, що спостереження за стійкістю туберкульозу ведеться вже багато років. 

 

Суспільство, 30.01.2018 11:10