ВООЗ запропонувала створити глобальний реєстр експериментів по редагуванню людей

20 БЕРЕЗНЯ 2019 11:28

Нова експертна група Всесвітньої організації охорони здоров'я для медичного редагування генома людини, в тому числі людських ембріонів, рекомендувала створити єдиний глобальний реєстр таких експериментів.

Група, однак, не підтримала заклик до мораторію на них, нещодавно опублікований провідними фахівцями з генетики, в тому числі творцями методики CRISPR/CAS, в журналі Nature.

Про висновки за підсумками першої зустрічі групи розповідає прес-служба організації.

Експертну групу ВООЗ створила в зв'язку з ситуацією з першими в світі CRISPR-дітьми, про народження яких в кінці минулого року заявив китайський вчений Цзянькуй Хе.

Китайська влада в січні повідомили про попередні підсумки розслідування роботи Хе, підтвердивши не лише існування близнят Лулу та Нани, а й ще одну вагітність учасниці експерименту, а пізніше опублікували проект методичних вказівок, що регламентують експерименти з генетичного редагування і інших біо-медичних технологій.

Перш за все експертний комітет з 18 вчених і фахівців з біоетики уклав, що на даний момент «безвідповідально переходити до клінічних додатків редагування генома клітин зародкової лінії людини».

В якості ключових принципів регулювання цієї сфери досліджень група запропонувала прозорість, інклюзив і відповідальність.

Зокрема, відповідно до цих принципів експерти рекомендували ВООЗ негайно почати роботу зі створення єдиного реєстру експериментів по редагуванню генома людини, щоб створити «відкриту і прозору базу даних про роботу, яка ведеться вже сьогодні». Всіх керівників таких експериментів група запросила до діалогу.

Експерти вважають, що такий реєстр міг би наповнюватися за рахунок вимог видавців наукових журналів і фондів і агентств, які фінансують дослідження, обов'язково реєструвати дослідження перед виходом статті або отриманням гранту.

Остаточне рішення за рекомендаціями експертної групи прийме генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

Суспільство, 20.03.2019 11:28