Фото: Генштаб ЗСУ

Ворог посилює темпи наступу на Донеччині: Генштаб відзвітував про ситуацію на фронті

Рашисти продовжують нарощувати темпи наступальних дій на Донеччині. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 90. Українські захисники впевнено стримують натиск окупантів та завдають ворогу значних втрат.

Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Ситуація на фронті

На Куп’янському напрямку противник два рази безуспішно штурмував оборонні рубежі підрозділів ЗСУ у районі Стельмахівки. Ворог залучав для підтримки авіацію — вдарив КАБами в районах населених пунктів Борова та Піщане. На даний час на цьому відтинку триває одне бойове зіткнення. 

На Лиманському напрямку за день загарбницька армія здійснила 19 атак на позиції українських військових поблизу Невського, Макіївки, Греківки, Тернів та у Серебрянському лісі. Десять боєзіткнень завершилися без успіху для противника, ще дев’ять боїв тривають.

На Сіверському напрямку ворог продовжує шукати слабкі місця в обороні ЗСУ. Поблизу Виїмки українськими військовими відбито одну атаку противника.

На Краматорському напрямку окупанти здійснюють чотири штурми позицій нашого війська поблизу Калинівки. Наразі бої тривають.

На Торецькому напрямку кількість ворожих атак збільшилась до 12. Ворог, за підтримки авіації, концентрує свої зусилля на спробах просунутись у бік Білої Гори, Торецька, Деліївки, Північного та Нью-Йорка. Станом на цей час тут триває три бойових зіткнення.

На Покровському напрямку зафіксовано найбільше протистоянь. З початку доби окупанти здійснили вже 19 спроб потіснити ЗСУ із займаних позицій в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Прогреса, Євгенівки, Новоселівки Першої, Яснобродівки та Калинового. Сили оборони стримують натиск та відбили 13 атак, шість боєзіткнень ще тривають.

На Курахівському напрямку українські захисники відбили 11 атак ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Костянтинівки та Парасковіївки.

На Времівському напрямку відбито два ворожих штурми неподалік Водяного та Урожайного. Окупанти застосували КАБи та некеровані авіаційні ракети в районах Времівки та Старомайорського.

На Гуляйпільському напрямку рашисти один раз безуспішно атакували в районі Чарівного.

На Оріхівському напрямку ситуація загострилася. З початку доби ЗСУ відбили дві атаки в районах Новоандріївки та Роботиного. Сім атак противника в районах Новоданилівки, Щербаки та Роботиного тривають. Також противник залучив авіацію у районі Кам’янського.

На Придніпровському напрямку ворог теж безуспішно двічі атакував українських оборонців поблизу Кринок. Райони населених пунктів Козацьке, Тягинка, Бургунка та Шляхове зазнали ударів КАБами. 

Атаки росіян

Прикордонні населені пункти Сумської та Чернігівської областей продовжують потерпати від цинічних артилерійських обстрілів з території Російської Федерації. Від вогню ствольної артилерії та РСЗВ постраждали райони населених пунктів  Дмитрівка, Таратутине, Миропільське, Гірськ, Нововасилівка, Стара Гута, Чуйківка. Крім цього, окупанти проводять диверсійно-розвідувальну діяльність.

Разом з тим, під постійним бомбардуванням перебуває Харківщина. Сьогодні, зі сторони Бєлгорода та Шебекіного РФ, терористи завдали авіаційних ударів КАБами по районах населених пунктів Липці, Малі Проходи, Нескучне, Слобожанське. Водночас відбито шість ворожих атак у районі Вовчанська та Липців.

Втрати РФ

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого 2022 року по 3 липня 2024 року орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 546 270 (+1 180);
  • танків — 8 123 (+16);
  • бойових броньованих машин — 15 583 (+17);
  • артилерійських систем — 14 712 (+57);
  • реактивних систем залпового вогню — 1 115 (+1);
  • засобів протиповітряної оборони — 876 (+2);
  • літаків — 360 (+0);
  • гелікоптерів — 326 (+0);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня — 11 668 (+27);
  • крилатих ракет — 2 336 (+1);
  • кораблів / катерів — 28 (+0);
  • підводних човнів — 1 (+0);
  • автомобільної техніки й автоцистерн — 19 850 (+63);
  • спеціальної техніки — 2 464 (+12).

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, російські окупанти можуть використати тиск на Торецьк для просування або в районі Часового Яру, або в районі Авдіївки. Тож існує стратегічний взаємозв’язок між нинішніми наступальними операціями Росії на різних напрямках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.07.2024 17:06