Вперше в історії України викривач корупції отримав винагороду: названо суму

В Україні викривачеві корупції виплатили 1,68 мільйона гривень. Це перший випадок в історії країни.

Про це повідомила прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції.

"НАЗК здійснило першу виплату викривачу корупції. Виплата здійснена відповідно до рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 9 листопада 2023 року у справі № 991/2197/22", — йдеться у повідомленні.

Вказується, що винагороду отримав чинний військовослужбовець. Він у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони. У 2021 році чоловік звернувся із заявою до Національного антикорупційного бюро України, в якій повідомив, що йому запропонували отримання неправомірної вигоди у 24 мільйони гривень за дії в інтересах певного ТОВ.

"Йшлося про залучення фахівців для проведення позапланового внутрішнього аудиту виконання державного контракту. Аудиторська група мала скласти позитивний звіт за результатами аудиту щодо повноти, якості та відповідності виконаних робіт умовам контракту", — зазначили в НАЗК.

Це дозволило б компанії отримати повну оплату у понад 400 мільйонів гривень за облаштування спецоб’єкта та претендувати на майбутні договори з Міноборони.

За вказаним фактом НАБУ зареєструвало кримінальне провадження. ВАКС ухвалив вирок у справі 24 березня 2023 року, призначивши фігуранту — колишньому заступнику начальника одного з управлінь Міноборони — покарання у вигляді позбавлення волі на 4,5 роки. Проте суд відмовив у виплаті винагороди викривачу, мотивувавши рішення тим, що він офіційно повідомив про виявлений злочин у межах реалізації своїх службових повноважень і тому не має права на винагороду. Викривач оскаржив зазначене рішення і наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила його апеляційну скаргу та присудила виплату.

Варто зазначити, що відповідно до закону України, викривач може отримати 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду. Однак розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину. 

Україна не є першою країною щодо започаткування виплати винагороди викривачам. Практика виплати винагороди існує в США, Литві, Чорногорії, Південній Кореї, однак різняться законодавчі вимоги щодо реалізації такого права та умови виплати винагороди. 

Нагадаємо, у Києві радника керівника одного зі столичних медичних університетів затримали під час отримання хабаря. Посадовець за 1800 доларів фіктивно зараховував на навчання іноземців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.10.2024 20:42