Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені вперше в історії зафіксували випадок вбивства акули більшим хижаком

Науковці зафіксували перший у світі випадок, коли акулу з'їв більший хижак. Йдеться по інцидент, який стався у відкритому морі неподалік від Бермудських островів. Тоді загинула вагітна акула.

Про це повідомляє Independent. Так, якщо результати цього дослідження будуть перевірені й підтвердяться, вони можуть мати важливе значення для збереження видів, які зникають. 

"Вбивство однієї з наших вагітних акул стало несподіваним відкриттям", — зауважив співавтор дослідження Брук Андерсон.

Морські акули, які живуть в Атлантичному та південній частині Тихого океанів, а також у Середземному морі, виростають у сильних риб довжиною близько чотирьох метрів і вагою до 230 кілограмів. Вченим відомо, що ці тварини живуть до 30 і навіть 65 років, але самки цього виду не розмножуються, поки їм не виповниться 13 років. Зокрема, самки цих акул в середньому народжують щороку лише близько чотирьох дитинчат або двох після періоду вагітності від восьми до дев'яти місяців.

"Через повільний репродуктивний цикл популяції цих акул не можуть швидко відновлюватися після постійного вилову або втрати середовища існування", — йдеться у повідомленні.

Так, задля дослідження цього виду акул, вчені у 2020 та 2022 роках відловили та випустили акул біля мису Код у штаті Массачусетс, прикріпивши до них супутникові маячки. Вони надсилали дані про поточне місцеперебування тварин щоразу, коли їхній плавник підіймався над поверхнею. Відомо, що одна з піддослідних акул була вагітна. Йдеться про самку довжиною близько 2,2 метра. Дослідники сподівалися відстежити її й отримати дані з її маячка, щоб визначити важливі місця проживання самок цього виду та їхніх новонароджених дитинчат.

"Супутниковий маячок, який був встановлений на плавник самки акули почав передавати сигнали за межами Бермудських островів через п'ять місяців після її звільнення, що свідчило про те, що вона відірвалася від решти тварин. Дані, отримані вченими, показали, що впродовж цього часу вона плавала на глибині близько 100-200 метрів вночі та 600-800 метрів вдень, що свідчить про те, що більшу частину часу вона перебувала під водою", — зауважили науковці.

Проте раптом, починаючи з 24 березня 2021 року, протягом приблизно чотирьох днів, акула, схоже, постійно перебувала на глибині від 150 до 600 метрів. За словами вчених, це можна пояснити лише одним: того дня нещасну акулу вполював і з'їв більший хижак. Науковці додають, що в цьому районі океану є лише два хижаки, які достатньо великі, щоб полювати на дорослих акул цього виду: велика біла акула і коротко плавникова акула-мако.

"Дослідники підозрюють, що велика біла акула, ймовірно, є винуватцем цього інциденту, адже акула-мако вдень пірнає на більшу глибину", — йдеться у повідомленні.

Один з авторів дослідження зауважує, що з технологічним прогресом вчені встановили, що взаємодія між великими хижаками може бути складнішою, ніж до цього вважала наука.

Нагадаємо, раніше вчені визначили, як акули стали одними із найнебезпечніших хижаків в океані. Хоч ці хижі риби існували на планеті ще 450 мільйонів років тому, з того часу вони значно змінились.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 25.09.2024 01:09