Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені виявили сліди наркотиків в тілах бразильських акул

Бразильські вчені-екотоксикологи виявили сліди кокаїну в м'язах і печінці бразильської довгоносої акули. Загальний вміст кокаїну у тілах риб у 100 разів перевищував раніше зафіксовані показники для інших морських організмів.

Про це повідомляє Science of The Total Environment.

Як відомо, водойми забруднюють наркотиками контрабандисти та нарколабораторії, тому це є поширеним явищем. Водночас науковці вважають, що страждають від цього не лише бразильські акули. Так, раніше у вживанні кокаїну також запідозрили й акул, які мешкають в районі берегів штату Флорида, що у Сполучених Штатах Америки, проте тоді лишилося незрозумілим, чи дійсно вони його свідомо споживають, чи просто проявляють інтерес до пакунків, викинутих контрабандистами.

"Вчені провели розтин акулам, яких виловили рибалки у прибережних водах поблизу Ріо-де-Жанейро, де ці риби активно селяться. Окрім того, що в акул знайшли у тканинах організму наркотики, виявилося, що риби були вагітними", — йдеться у повідомленні.

Наразі вченим незрозуміло, чи мав вплив спожитий рибами кокаїн на плід, перебіг вагітності чи поведінку акул загалом. Науковці закликають проводити додаткові тестування води на вміст наркотиків у прибережних водах, щоб точно визначити, звідки наркотичні речовини потрапляють у воду.

Видання додає, що акули можуть бути маркерами "гарячих точок" забруднення водоймища наркотиками. Таким чином можна буде краще захистити інших морських тварин та людей, що вживають виловлену у забруднених областях рибу.

Нагадаємо, раніше вчені визначили, як акули стали одними із найнебезпечніших хижаків в океані. Хоч ці хижі риби існували на планеті ще 450 мільйонів років тому, з того часу вони значно змінились.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 18.08.2024 04:29